Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Visszaállt a háború előtti szintre az EU-ba érkező ukránok száma


Ukrán menekültek várakoznak a beszállásra egy Kanadába tartó repülőgépre Varsóban 2022. július 5-én
Ukrán menekültek várakoznak a beszállásra egy Kanadába tartó repülőgépre Varsóban 2022. július 5-én

A helyzet mára stabilizálódott, visszaállt az Európai Unió tagállamaiba belépő ukrán állampolgárok száma a háború február 24-i kirobbanását megelőző szintre – közölte az Európai Bizottság hétfőn.

Az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) arról számolt be még június végén, hogy az elmúlt hónapokban több mint hatmillió ukrán érkezett a közösség országaiba. Közülük mintegy 3,1 millióan azóta hazatértek.

„A menekültáradat tekintetében a helyzet mostanra stabil. Az EU és Ukrajna közötti határátlépések száma visszaállt a normálisra, a háborút és a koronavírus-járványt megelőző szintre” – jelentette ki Ylva Johansson belügyi biztos a tagállamok belügyminisztereinek prágai egyeztetésén.

Tájékoztatása szerint az érkezők száma jelenleg gyakorlatilag azonos a hazatérőkével. Majd hozzátette, hogy a szeptemberben kezdődő új tanév előtt sok ukránnak döntést kell még hoznia, hogy hol járjanak a gyerekeik iskolába, egy EU-tagállamban vagy Ukrajnában.

Továbbá hangsúlyozta: az egy főre jutó ukrán menekültek száma Csehországban a legmagasabb az EU-ban, ezt követi Lengyelország, Észtország, Litvánia, Bulgária és Lettország.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG