Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Visszafoglaltak egy falut délen az ukránok, az oroszok szerint újra átlőttek a határon


Ukrán katonák ukrán zászlókkal a Zaporizzsjai területen, Pjatihatki falu felszabadítása után, 2023. június 19-én
Ukrán katonák ukrán zászlókkal a Zaporizzsjai területen, Pjatihatki falu felszabadítása után, 2023. június 19-én

Folytatódnak a heves harcok június 19-én, az orosz erőket a hírek szerint Ukrajna keleti, Donyecki területére összpontosították. Közben az ukránok délen próbálják kiszorítani az orosz csapatokat – ukrán tisztviselők megerősítették, hogy visszafoglalták az első falut a Zaporizzsjai területen.

Néhány órával azután erősítették meg Pjatihatki falu visszafoglalásának hírét, hogy Volodimir Zelenszkij elnök szokásos éjszakai videóbeszédében megfogadta: visszafoglalják Ukrajna teljes területét, és Kijev folytatja „a lépéseket a megszállás felszámolására”.

Közben orosz tisztviselők a Belgorodi terület egyik városának határon átnyúló ágyúzásával vádolták Ukrajnát. Az utóbbi időben szinte naponta érkezik hír orosz területeket érő támadásokról a csaknem 16 hónapja tartó háborúban.

Zelenszkij június 18-án azt mondta: Oroszország „mindent elveszít, amiért az oroszok tönkreteszik államuk jövőjét”.

„Oroszország el fogja veszíteni az elfoglalt területeket” Ukrajnában – tette hozzá.

„Nincs és soha nem is lesz alternatívájuk a megszállás megszüntetésére irányuló lépéseinknek – mondta Zelenszkij. – Hadseregünk mozgásban van; pozícióról pozícióra, lépésről lépésre haladunk előre.”

Június 19-én az ukrán védelmiminiszter-helyettes, Hanna Maljar megerősítette, hogy az ukrán fegyveres erők visszafoglalták az első falut a Zaporizzsjai területen a nemrég megkezdett ellentámadás részeként.

Két hét, 113 négyzetkilométer – mondják az ukránok

Egy nappal korábban a terület Oroszország által beiktatott kormányzója, Vlagyimir Rogov és Kreml-barát újságírók azt mondták, hogy az orosz fegyveres erők elhagyták Pjatihatkit, míg az orosz védelmi minisztérium szerint visszaverték a faluban az ukrán erők támadásait.

Maljar közölte, hogy az ukrán csapatok két hét alatt 113 négyzetkilométert szabadítottak fel.

Az ukrán vezérkar június 19-én 24 katonai összecsapásról tett említést az orosz erőkkel Kelet-Ukrajnában előző nap.

A közlemény szerint az oroszok továbbra is Liman, Bahmut, Avgyijivka és Marjinka területére összpontosítanak a Donyecki területen.

Ehhez kapcsolódóan: A CIA állítólag előre figyelmeztette Ukrajnát, hogy ne rongálja meg az Északi Áramlatot

Kijev közölte, hogy az elmúlt 24 órában 59 légicsapás volt.

Állítása szerint délen, a Zaporizzsjai és a Herszoni területen folytatódik az ukrán offenzíva, az oroszok védekeznek.

Az Odesszai terület katonai közigazgatása alá tartozó helyi népi tanács vezetője, Szerhij Bratcsuk azt mondta, hogy éjjel orosz fekete-tengeri tengeralattjárók négy Kalibr rakétával támadták a térséget, de az ukrán légvédelmi erőknek köszönhetően mind a négy rakéta megsemmisült.

Nem engedik be a gát közeli területekre a humanitárius segítséget

Oroszországban a határ menti Belgorodi terület kormányzója, Vjacseszlav Gladkov június 19-én Telegramon azt írta, hogy hét civil sérült meg éjjel, amikor Valujki városát ágyúzták. A Reuters szerint azt is hozzátette, hogy a kilenc megrongálódott épület egyike lángokban áll.

Oroszország szigorúan cenzúrázza a konfliktusról szóló jelentéseket, a Szabad Európa eddig nem tudta ellenőrizni a belgorodi jelentés hitelességét.

Az ukrán erők az invázió kezdete óta kerülik, hogy felelősséget vállaljanak az orosz területeken belüli támadásokért. Magukat elégedetlen orosz szabotőrnek mondó személyek közölték, hogy ők állnak az elmúlt hetekben gyakori oroszországi támadások mögött.

A Szabad Európa nem tudja ellenőrizni egyik fél jelentéseit sem a legsúlyosabb harcok színteréről.

Denise Brown, az ENSZ ukrajnai humanitárius összekötője június 18-án este arra panaszkodott, hogy az orosz kormány megtagadta a segélyszervezetek bejutását azokba a régiókba, ahol június 6-án halálos áldozatokat követelt a Dnyeper folyó egyik nagy gátjának leomlása.

„Nyomatékosan kérjük, hogy az orosz hatóságok a nemzetközi humanitárius jogból eredő kötelezettségeiknek megfelelően járjanak el – mondta Brown, hozzátéve: – Nem tagadható meg a segítség azoktól, akiknek szükségük van rá.”

XS
SM
MD
LG