Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A CIA állítólag előre figyelmeztette Ukrajnát, hogy ne rongálja meg az Északi Áramlatot


Nyugati tisztviselők Oroszországot gyanúsították az ikervezeték megrongálásával, ami után buborékolva tört magának utat a vízfelszínre a gáz a dániai Bornholm-szigettől keletre. A fotó 2022. szeptember 26-án készült
Nyugati tisztviselők Oroszországot gyanúsították az ikervezeték megrongálásával, ami után buborékolva tört magának utat a vízfelszínre a gáz a dániai Bornholm-szigettől keletre. A fotó 2022. szeptember 26-án készült

Az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége állítólag tavaly figyelmeztette Ukrajnát, hogy ne tegyen kárt a tenger alatt húzódó Északi Áramlat gázvezetékekben. Előzőleg a holland társügynökség értesítette a CIA-t arról, hogy összeesküvés van folyamatban.

Több európai és amerikai médium beszámolója tovább mélyíti a balti-tengeri gázvezeték rejtélyét. Az Északi Áramlat jó része robbanás áldozatául esett szeptemberben. Még mindig vizsgálják, mi történt.

A robbantásokat követően nyugati tisztviselők Oroszországot hibáztatták a szeptember 26-i incidensért, amely a dániai Bornholm-szigettől keletre megrongálta az ikervezetékeket. A robbanásokat úgy fedezték fel, hogy a csővezetékekből buborék formájában a vízfelszínre tört a maradék gáz.

Az ukrán kormány többször is tagadta, hogy köze lett volna a támadáshoz.

A vezetékeket Oroszország építette, hogy közvetlenül tudja Németországba és Európába szállítani az orosz gázt Ukrajna, Lengyelország és más, Moszkvával ellenséges államok megkerülésével.

Az első vezeték már működött, a második azonban még nem kapott végleges jóváhagyást a német szabályozóhatóságoktól. Az Egyesült Államok évek óta figyelmeztetett arra, hogy a vezetékek biztonsági kockázatot jelentenek Németország és más európai országok számára, mert kiszolgáltatják őket az orosz energiaexportnak.

Ehhez kapcsolódóan: A Nyugat és Oroszország szerint is szabotázs miatt szivárog a gáz a Balti-tengerben

Mélyülő rejtély, bővülő nyomozás

A robbantásokat követő hónapokban egyre mélyült a rejtély, hogy ki áll a történtek mögött. Az európai médiában több tudósítás is egy Andromeda nevű jachtra összpontosított, amelyet egy német kikötőben bérelt bolgár útlevelek felmutatásával egy csoport. A német nyomozók állítólag robbanóanyagnyomokat találtak az Andromedán, és ezt még a robbanások előtt jelentettek Bornholmban.

Más jelentések egy görög zászló alatt közlekedő tartályhajóra fókuszáltak, amelyet előbb a robbanások helyszínén láttak sodródni, később egy orosz kikötő felé tartani.

Múlt hónapban a német Die Zeit és az amerikai The Wall Street Journal arról számolt be, hogy a német rendőrség razziát tartott egy lakásban Kelet-Németországban, az Odera menti Frankfurtban, egy olyan nő elleni nyomozás részeként, akinek korábban egy ukrán katona volt a barátja. A jelentések szerint a katona az Andromeda legénységéhez tartozott a robbantások előtt.

Holland füles

Június 13-án a holland NOS közszolgálati műsorszolgáltató német társintézményével, az ARD-vel, illetve a Die Zeittel együtt arról számolt be, hogy egy évvel korábban a fő holland hírszerző ügynökség olyan fülest kapott, amely szerint titkos ukrán összeesküvés készül a gázvezetékek ellen.

A holland ügynökség továbbította a fülest a CIA-nak, az pedig arra figyelmeztette az ukrán tisztviselőket, hogy álljanak el a tervtől.

Ezt később megerősítette a The New York Times és a The Wall Street Journal. Meg nem nevezett amerikai tisztviselőket idéztek, akikkel állítólag ukrán kollégáik közölték, hogy az akciót megszakították.

Aztán szeptemberben mégis megtörténtek a robbanások.

A The Wall Street Journal arról is beszámolt, hogy német nyomozók olyan bizonyítékokat vizsgálnak, amelyek arra utalnak, hogy a szabotázscsapat Lengyelországot használta folyosóként vagy bázisként a támadás végrehajtásához.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója, Mihajlo Podoljak a legfrissebb értesüléseket olyan „végtelen névtelen forrásoknak” nevezte, amelyek „mesterségesen szítják a dezinformációs kampányt Ukrajna állítólagos részvételéről az Északi Áramlat elpusztításában”.

Ezt „olyan szándékos kampánynak kell tekinteni, amellyel aláássák Ukrajna hitelességét, jó hírét és szavahihetőségét a globális színtéren” – írta Podoljak június 13-i Twitter-bejegyzésében

Az amerikai és az európai média szerint a támadást végrehajtó csoport Zelenszkij vagy más vezető ukrán tisztségviselő tudta nélkül cselekedhetett.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb gyilkos támadások Ukrajnában, Medvegyev szerint szabad kezet kapott Oroszország

XS
SM
MD
LG