Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Visszatekintő 2023: Karácsony Gergely: Nem célom érdeksérelmet okozni a NER-nek


Sorozatunkban arra kértük kollégáinkat, hogy válogassanak legfontosabb 2023-as cikkeikből, és írjanak hozzá bevezetőt vagy utóiratot, ha például az adott témában jelentős fejlemény történt az első megjelenés óta. Visszatekintő 2023: ez volt az év a Szabad Európa munkatársai szerint. Ez az interjú eredetileg 2023. november 13-án jelent meg.

Új bevezető
Gyáva a Fidesz, hogy nem merte a nevére venni a választási törvény módosítását – véli Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint bármivel is próbálkozik a Fidesz, nem tudja megosztani a budapesti ellenzéket, és bármilyen új szabályokat is kényszerítenek rájuk, le fogják győzni.

A főpolgármester a téli ülésszak utolsó hetén módosított választási törvényről beszélt, amely visszaállítja a korábban épp a Fidesz által eltörölt listás rendszert a Fővárosi Közgyűlésben. A javaslatot a Mi Hazánk Mozgalom nyújtotta be a parlamentnek, de az ellenzéki pártok szerint ez csupán színjáték.

Még ősszel beszélgettünk a főpolgármesterrel választási esélyekről, kampánypénzekről, akkor még csak tervezett törvényi változásokról.

„Ha Mészáros Lőrincnek meglettek volna a megfelelő referenciái, és ő lett volna a legolcsóbb, akkor ő csinálta volna meg a Lánchidat” – mondta Karácsony Gergely. A főpolgármester azt mondta, nem célja érdeksérelmet okozni a NER-nek vagy a fideszes gazdasági holdudvarnak.

Karácsony arról is beszélt, hogy két héten belül kész a fővárosi ellenzéki megállapodás, szerinte már csak egy-két vitás kerület maradt, köztük Zugló.

A Tarlós-korszak – főleg a Fidesz egész működéséhez képest – becsületes korszak volt a főpolgármester szerint, aki az elkövetkező évek legnagyobb kihívásának, egyben legnagyobb személyes feladatának a klímaváltozásra való felkészülést tartja.

Itt megnézheti a beszélgetésről készült videót:

Ha inkább csak meghallgatná a podcastot:

Karácsony: „Nem célom érdeksérelmet okozni a NER-nek”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 1:06:14 0:00
  • 16x9 Image

    Benyó Rita

    Benyó Rita a Szabad Európa újságírója. Két évtizede dolgozik politikai újságíróként. Pályáját az InfoRádióban kezdte, később a TV2, majd 2009 és 2011 között az MTV parlamenti és politikai tudósítójaként dolgozott. Ezt követően a Hír24 Híradójának szerkesztő-műsorvezetője, majd az ATV Heti Napló című műsorának, illetve a Jelen című hetilapnak a riportere volt. A politika mellett kulturális és gasztronómiai témákkal is foglalkozik.

XS
SM
MD
LG