Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Visszatekintő 2023: Mészáros Lőrinc hároméves unokája is földtulajdonos lett Alcsút-Hatvanpusztán


Orbán Győző majorságának bejárata. Innen nem messze található a Mészáros család legifjabb tagjának földje
Orbán Győző majorságának bejárata. Innen nem messze található a Mészáros család legifjabb tagjának földje
Sorozatunkban arra kértük kollégáinkat, hogy válogassanak legfontosabb 2023-as cikkeikből, és írjanak hozzá bevezetőt vagy utóiratot, ha például az adott témában jelentős fejlemény történt az első megjelenés óta. Visszatekintő 2023: ez volt az év a Szabad Európa munkatársai szerint. Ez a cikk eredetileg 2023. július 13-án jelent meg.

Új bevezető
Idén nyáron írtuk meg, hogyan bővítette Orbán Viktor édesapja a birtokát Alcsút-Hatvanpusztán. A luxusingatlan körüli területek jó része régóta Mészáros Lőrinc és családja kezében van. Mostanra a legfiatalabb Mészáros generáció is a földbirtokosok közé lépett, idén az egykori gázszerelő sógornője közel százmillió forintért vett földet a környéken.

Alcsút és Felcsút környéke 2010 óta leginkább a stadionberuházásról, a fociakadémiáról és az ezekhez kapcsolódó közpénzköltésekről, valamint az Orbán és a Mészáros család földszerzései kapcsán kerül a hírekbe.

Idén novemberben írtuk meg, hogy az ország egyik legtehetősebb önkormányzati képviselőjének, Mészáros Lőrinc öccsének a felesége szerzett újabb földterületeket Felcsúton. A vállalkozóként is dolgozó Mészáros János a felcsúti testület tagja, felesége Mészáros Krisztina. A házaspár vagyonának gyarapodásához az adófizetők is hozzájárultak: Mészáros János cégei több milliárd forint értékben nyertek el közpénzes megbízásokat az elmúlt években.


Nemrég írtunk arról, hogyan bővült a miniszterelnök édesapjának alcsút-hatvanpusztai birtoka. A hatalmas ingatlant körülvevő területek jelentős része évek óta Mészáros Lőrinc és családja kezében van. A földhivatali adatok szerint már nemcsak az egykori felcsúti polgármester és gyermekei tulajdonolnak itt földeket, hanem a legfiatalabb Mészáros-generáció is a földbirtokosok közé lépett Alcsút-Hatvanpusztán.

A legújabb fejlemény az alcsúti Orbán-birtok kapcsán az volt, amit a Szabad Európa írt meg nemrég: a miniszterelnök édesapja további földet (5 hektár 174 m²-t) vett a több mint 13 hektáros birtokhoz.

Évekkel ezelőtt az Index írt arról, hogy a hatvanpusztai birtok körül az egykori felcsúti polgármester, Orbán Viktor gyerekkori barátja és családja birtokolja a földek jelentős részét. A földhivatali adatok szerint ez azóta sem változott.

Egy részlet mégis különbözik a korábbi állapothoz képest: az Orbán-majorság melletti telkek közül az egyik tulajdonost váltott. 2021 szeptemberéig három földrészlet tulajdonosa volt Mészáros Lőrinc egyik lánya, a Magyar Bankholding Zrt.-ben igazgatósági tag Mészáros Beatrix. Azóta azonban már csak két földterület van a nevén, a harmadik, 3449 négyzetméteres telek a tulajdoni lap szerint már 2020-ban született lányáé. A gyerek ingatlana közvetlenül az édesanyja által tulajdonolt, közel összesen egy hektár területű két telek mellett fekszik.

Mészáros Lőrinc unokájának családneve (amit adatvédelmi okokból nem közlünk) megegyezik az egyik igazgatósági tag nevével Mészáros Lőrinc egyik nagy érdekeltségénél. A pár gyermekének születéséről 2020-ban hírt adott egy helyi újság – névvel és képpel.

  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG