Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Visszavonta a bíróság a Szabad Európa kirgiz szolgálatának betiltását


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Hatályon kívül helyezték azt az áprilisi döntést, amely betiltotta az Azattyk Rádió működését, amiért a műsorszolgáltató nem volt hajlandó eltávolítani egy videót a kirgiz–tádzsik határ vitatott szakaszán történt összecsapásokról.

Az illetékes biskeki törvényszék szerdán jelentette be, hogy helyt adott a Szabad Európa (RFE/RL) kirgiz szolgálata által benyújtott fellebbezésnek, ennek nyomán megsemmisítette a kulturális minisztérium keresetét jóváhagyó bírósági döntést.

Az RFE/RL felháborítónak nevezte az áprilisi határozatot, az Amnesy International jogvédő szervezet pedig hangsúlyozta, hogy az indoklás pusztán ürügy volt a csatorna ellehetetlenítésére.

Ehhez kapcsolódóan: Betiltják a Szabad Európa szolgálatát Kirgizisztánban

Kirgizisztánban október végén blokkolták az Azattyk Rádió kirgiz és orosz nyelvű honlapjait, miután a médium nem volt hajlandó törölni egy videót, amely a tavaly szeptemberi összecsapásokról szólt a kirgiz–tádzsik határ egy vitatott szakaszán.

A közép-ázsiai ország tisztviselői azt állították, hogy a videó készítői elsősorban a tádzsik fél álláspontját képviselték. A hatóságok szerint a döntést a hamis információk elleni védelemről szóló törvény alapján hozták meg. A jogszabály széles körű kritikákat váltott ki, amikor 2021 augusztusában elfogadták.

Ehhez kapcsolódóan: Közép-ázsiaiakat kényszerítenek a háborúba, aztán koporsóban térnek haza

Ezt követően a társaság bankszámláját is befagyasztották, majd felfüggesztették az RFE/RL parlamenti tudósítóinak akkreditációját.

A kirgiz kormány döntését a honlapok blokkolásáról hazai és nemzetközi emberi jogi megfigyelők, kirgiz politikusok, hírességek, értelmiségiek, újságírók, törvényhozók és jogvédők is bírálták, és felszólítottak a visszavonására.

Szerdán az Európai Parlament plenáris ülése is napirendre veszi az emberi jogok kirgizisztáni helyzetét.

XS
SM
MD
LG