Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Visszavonta a kormány a civil szervezetek névtelen adományozását tiltó rendeletet


Orbán Viktor Brüsszelben 2021. június 24-én.
Orbán Viktor Brüsszelben 2021. június 24-én.

Alig két héttel a hatálybalépése után, szombatra virradóra jelent meg a Magyar Közlönyben az a rendelet, amellyel a kormány törli a civil szervezetekre vonatkozó törvény június végi módosítását. Hogy miért, az egyelőre nem derült ki.

A június 30-án megjelent és július elsején hatályba is lépett, most pedig váratlanul visszavont módosítás, amellyel a Szabad Európa is több cikkben foglalkozott egyebek között,

  • megszüntette a névtelen adományozás lehetőségét a civil szervezetek részére,
  • az egyesületeknek és az alapítványoknak pedig a beszámolóikban – 500 ezer forint feletti összeg esetében – fel kellett tüntetniük minden adományozó nevét és címét.

Vagyis a civilek támogatóinak listája a kormányhoz került volna, a rendelet ugyanis személynevek átadására kötelezte a szervezeteket akkor is ha vállalattól vagy másik szervezettől érkezett az adomány.

A civil szervezetekről szóló törvény értelmében a nem szabályos beszámolót leadó szervezeteket pénzbírsággal lehet büntetni.

Az alapvetően adományokból működő Átlátszó főszerkesztője, Bodoky Tamás szerint a rendelettel az Orbán-kormány célja az lehetett, hogy elriassza a támogatástól azokat, akik valamiféle retorziótól tartva inkább névtelenül adományoznak.

A főszerkesztő a Media1-nek a rendelet megjelenésekor azt mondta, nem fogják betartani az új szabályozást és nem fogják átadni azoknak a neveit, akik kisebb összegekkel támogatták a tényfeltáró oldalt, emellett pedig az Alkotmánybírósághoz fordulnak. A nagyobb támogatók listája pedig eddig is nyilvános volt.

Orbán Viktor jegyzi a visszavonásról szóló rendeletet, amely 2021. július 16-án jelent meg a Magyar Közlönyben.
Orbán Viktor jegyzi a visszavonásról szóló rendeletet, amely 2021. július 16-án jelent meg a Magyar Közlönyben.

Egyelőre nem tudni, miért fújt visszavonulót a kormány

A visszavonásról elsőként beszámoló 444 cikkében emlékeztet arra, hogy a most hatályát vesztett módosítás nagy felháborodást váltott ki a megjelenésekor, 19 civil szervezet tiltakozott miatta.

A kormány 2017-ben próbálta először ellehetetleníteni a neki nem tetsző civil szervezeteket. Akkor hozott egy olyan rendelkezést, hogy amelyik szervezet egy év alatt 7,2 millió forintnál több pénzt kap külföldről, annak név szerint be kell számolnia arról, hogy kik a külföldi támogatók és viselnie kell a "külföldről támogatott szervezet" megjelölést.

Egyelőre nem tudni, mi állhat a visszavonás mögött, de a Mérce arról ír, hogy a beszámolási kötelezettség a kormányhoz közeli alapítványokat is érintette volna, azoknak is akár több százmilliós összegekről kellett volna információt adniuk, feltüntetve az adományozóik nevét.

XS
SM
MD
LG