Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Visszavonulót fújt a kormányhivatal a sárbogárdi akkulerakat ügyében


Akkumulátorok a volt ásványvízüzemben Sárbogárdon
Akkumulátorok a volt ásványvízüzemben Sárbogárdon

Megtévesztő adatszolgáltatásra hivatkozva a Fejér Vármegyei Kormányhivatal visszavonta a CB Engineering Kft. hulladékkereskedelmi engedélyét, Sárbogárd város jegyzője pedig bezáratta a telephelyet. A cég egy korábbi ásványvízüzemben tárolt akkukat, a város vízbázisát elérő kút mellett, lakóházak közvetlen közelében.

A kormányhivatal a tájékoztatása szerint szerdán visszavonta a hulladékkereskedelemre kiadott engedélyt – közölte Sükösd Tamás, Sárbogárd fideszes polgármestere a Facebookon, ahol megköszönte a hatóság lépését. Mint írta, a visszavonás oka a kérelmező megtévesztő adatszolgáltatása. Az önkormányzat korábban közigazgatási pert indított a kormányhivatal ellen az engedély kiadása miatt. A per formailag folytatódik, az engedélyezési eljárás újraindul, addig viszont a hulladékkereskedelmi tevékenység nem folytatható – tudatta a polgármester.

Ezzel egy időben Sárbogárd jegyzője nem jogerős, de előzetesen végrehajtható határozatával szerdán a telephely bérlőjének megtiltotta a bejelentésköteles tevékenység végzését, és bezáratta a telephelyet – írta Sükösd Tamás. A határozat ellen van helye fellebbezésnek, de tevékenység a telepen nem végezhető, nem lehet ott raktározni sem akkumulátort, sem bármilyen hulladékot – tette hozzá.

Tordai Bence, a Párbeszéd – Zöldek frakcióvezetője szerint sikerre vezetett a társadalmi és politikai nyomás. A Facebookon emlékeztetett rá, hogy a helyi ügyet – amelyet az ott élő Orosvári Zsolt tárt fel – Jávor Benedekkel, a párt EP-lista-vezetőjével közösen tették országos közüggyé. Szerinte ennek köszönhető, hogy a felelőtlen vállalatnak azonnali hatállyal el kell szállítania a veszélyes anyagokat az Árpád úti telephelyről.

Február 16-án számolt be arról, hogy „valami bűzlik” Sárbogárdon. Fényképeket is mellékelt az ott tárolt akkumulátorokról (a fotók készítőjét, a telephely nyugdíjas alkalmazottját kirúgták), és ismertette a Fehér Vármegyei Kormányhivatal által kiadott engedélyt, amely szerint tízezer tonna veszélyes és nem veszélyes akkuhulladék tárolását és kereskedelmét hagyta jóvá egy vízbázist elérő kút mellett, lakóházak közelében.

A helyi civilekkel, Jávor Benedekkel és a párt szakértőivel kérdéseket és beadványokat intéztek a kormányhivatalhoz, a katasztrófavédelemhez, az érintett cégekhez és a városvezetéshez, valamint büntetőfeljelentést tettek az ügyben.

„Az, hogy két nap alatt visszavonulót fújt az akkuipart hűen kiszolgáló fideszes pártállam, jól mutatja, hogy mekkora ereje van a helyi közösségeknek és a nyilvánosságnak” – fogalmazott az ellenzéki politikus.

XS
SM
MD
LG