Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vitákat vált ki a volt iráni trónörökös „történelmi” izraeli útja


Reza Pahlavi, az utolsó iráni sah legidősebb fia részt vesz egy rendezvényen a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt-emlékmúzeumban 2023. április 17-én
Reza Pahlavi, az utolsó iráni sah legidősebb fia részt vesz egy rendezvényen a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt-emlékmúzeumban 2023. április 17-én

Reza Pahlavi volt iráni trónörökös látogatása a Teherán fő ellenségének számító Izraelben felborzolta a kedélyeket. Egyes irániak bírálták, amiért hallgat a palesztinok helyzetéről, mások megkérdőjelezték, hogy miért találkozott Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnökkel akkor, amikor izraeliek tízezrei tiltakoznak az igazságszolgáltatás átalakítására vonatkozó ellentmondásos terve ellen.

Irán egykori trónörököse, Reza Pahlavi alaposan felkorbácsolta az érzelmeket, miután ellátogatott Izraelbe, a teheráni rezsim fő ellenségéhez.

Pahlavi, aki száműzetésben élő ellenzéki, és évtizedek óta az Egyesült Államokban él, április 17-én érkezett Izraelbe. Tárgyalt magas rangú tisztviselőkkel, találkozott iráni származású izraeliekkel és részt vett az éves izraeli holokausztmegemlékezésen.

A 62 éves Pahlavi úgy jellemezte látogatását, mint lehetőséget arra, hogy átadja „az iráni nép barátságának üzenetét”.

Egyes irániak azonban bírálták, amiért egy olyan országot látogatott meg, amely katonai csapásokkal fenyegette Iránt, és azért is, mert hallgatott a palesztinok helyzetéről. Mások feltették a kérdést, miért találkozott Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnökkel, akinek az igazságszolgáltatás átalakítására tett ellentmondásos kísérletei tömeges utcai tüntetésekhez vezettek.

Az 1979-es iszlám forradalom óta az iráni klerikális intézményrendszer nem hajlandó elismerni Izraelt. Egyes magas rangú vezetők rákos daganatnak nevezték a zsidó államot, amelyet el kell pusztítani. Teheránt azzal is vádolják, hogy anyagi támogatást nyújt a Hamász palesztin militáns csoportnak.

Izraelt eközben azzal vádolják, hogy az elmúlt években szabotázs- és kibertámadásokat indított iráni nukleáris és katonai létesítmények ellen, és merényleteket követett el iráni tudósokkal, mérnökökkel és katonai személyzettel szemben.

„Szégyen”

Tirdad Bonakdar teheráni politikai aktivista, az iszlám berendezkedés kritikusa szerint Pahlavi szabadon látogathat bármelyik országba, ahová csak akar, de feltette a kérdést, miért tekinti magát „az iráni nép képviselőjének”.

Bonakdar azt is bírálta, hogy Pahlavi békeüzenetet visz Izraelbe, ahol Beni Ganc védelmi miniszter korábban katonai akcióval fenyegette meg az iszlám köztársaságot.

„Elfogadni egy meghívást Izrael történelmének legszélsőségesebb kormányától, amelyet az izraeliek többsége ellenez, nem megtiszteltetés, hanem szégyen” – mondta Ali Afsari, az Egyesült Államokban élő egykori diákvezető, akit aktivizmusa miatt Iránban bebörtönöztek.

Pahlavi feleségét, aki szintén Izraelben tartózkodott, bírálták, amiért egy Instagram-posztban azt sugallta, hogy az izraeli katonanők testesítik meg az iráni tiltakozó mozgalom fő jelszavát, amely így szól: „Nők, élet és szabadság”. A poszt már nem elérhető.

Emberi jogi csoportok azzal vádolják az izraeli biztonsági erőket, hogy a palesztin megszállt területeken civileket vernek, önkényesen őrizetbe vesznek és jogtalanul megölnek.

„Ez a »támogatjuk a szabadságot«? Egy olyan hadsereg ünneplése, amely évtizedek óta palesztinok millióit tartja megszállás alatt? Miközben a világ vezetői elkerülik Netanjáhút, aki Izraelt az önkényuralom felé vezető útra viszi, a Pahlavik lehetőséget látnak közös fotóra” – írta Twitteren Alex Shams, a Chicagói Egyetem antropológiadoktorandusza.

Reza Pahlavi (j) és Gila Gamliel izraeli hírszerzési miniszter újságírókkal beszélget egy tel-avivi szállodában 2023. április 19-én
Reza Pahlavi (j) és Gila Gamliel izraeli hírszerzési miniszter újságírókkal beszélget egy tel-avivi szállodában 2023. április 19-én

Pahlavi támogatói „történelmi jelentőségűnek” minősítették látogatását, mondván, ez bizonyítja, hogy Izrael elismerte az iráni „nemzeti forradalmat”, utalva ezzel a rendszerellenes tüntetésekre, és a volt trónörököst azok „egyedüli vezetőjének” titulálták.

Izrael is üdvözölte Pahlavi útját, mondván, hogy ő „a legmagasabb rangú iráni személyiség”, aki valaha nyilvános látogatást tett az országban.

Az iráni külügyminisztérium szóvivője, Naszer Kanáni megpróbálta eljelentékteleníteni Pahlavi látogatását. „Sem az említett személy, sem az utazása, sem a hely, ahová utazni akar, nem méltó állásfoglalásra” – mondta egy április 17-i sajtótájékoztatón.

Az iráni Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanácshoz tartozó Nournews azzal próbálta nevetségessé tenni Pahlavit, hogy azt állította, Izrael nem vette őt komolyan. A csatorna megjegyezte, hogy Pahlavi és Netanjáhú találkozója a holokausztmegemlékezés alkalmával nem hivatalos keretek között zajlott, ahol szemetesek és vízadagolók voltak láthatók.

Növeli az ismertségét

Pahlavi, az egykori iráni sah, Mohammad Reza Pahlavi legidősebb fia régóta az iszlám köztársaság megdöntésére szólít fel.

Politikai tevékenységét fokozta, amióta szeptemberben országos hatalomellenes tüntetések törtek ki Iránban. A hónapokig tartó tiltakozások évtizedek óta a legnagyobb fenyegetést jelentették a klerikális intézményrendszerre.

Az elmúlt hónapokban Pahlavi számos európai országot meglátogatott, lobbizott a tisztviselőknél az iszlám köztársaság elszigetelése és az iráni tiltakozó mozgalom és a demokráciapárti száműzött ellenzék támogatása érdekében.

Márciusban Pahlavi és több más ellenzéki személyiség, köztük a Nobel-békedíjas Sirin Ebádi és a hidzsábellenes aktivista Maszih Alinezsád chartát tett közzé a demokratikus Irán megteremtéséről.

A chartának azonban nem sikerült széles körű támogatást szereznie az irániak körében, mivel a hírek szerint Irán feldarabolására szólít fel.

Szöveg: Golnaz Esfandiari.
XS
SM
MD
LG