Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vízhiány, áramszünetek, elrontott járványkezelés – tüntetések Iránban


Huzesztánban tüntetnek az emberek a vízhiány miatt 2021. július 22-én
Huzesztánban tüntetnek az emberek a vízhiány miatt 2021. július 22-én

Iránban terjednek a vízhiány és a romló gazdasági körülmények miatt kirobbant dühös tiltakozások. Hétfőn a teheráni tüntetők ritka jelenetet mutattak be: nyíltan kifejezték elégedetlenségüket az ország iszlám vezetésével szemben.

Alborz tartomány fővárosában, Karadzsban a tüntetők július 26-án este a „Halál a diktátorra!” jelszót skandálták – ugyanazt, amelyet a nap folyamán a fővárosban is hallani lehetett a „Ne félj, ne félj, mindannyian együtt vagyunk” és a „Karadzstól Huzisztánig egység, egység!” szlogenek mellett.

Az aszály, illetve a vízügyi politika indította el

A tiltakozások terjedése egybeesik azzal, hogy Irán a koronavírus-járvány újabb hullámával küzd és a gazdaság továbbra is a szigorú amerikai szankcióktól szenved. Közben az aszály következményeit súlyosbította a rossz vízgazdálkodási politika is, amely károkat okozott a mezőgazdaságnak és szinte üresen hagyta az ország víztározóit.

A tüntetések július 15-én kezdődtek az olajban gazdag Huzisztán tartomány tucatnyi városában, ahol sok etnikai arab él. A mostani legalább ötven év óta a legsúlyosabb aszály Iránban, hetek óta áramkimaradásokat okoz az ország több részén.

A Szabad Európához (RFE/RL) tartozó Farda Rádió beszámolója szerint július 27-én olyan videókat tettek fel a közösségi médiaoldalakra Karadzsból, amelyeken sok tüntető gyűlik össze egy autópálya felüljárójánál, és azt skandálják, hogy „Reza sah, áldott legyen a lelked!” Reza Pahlavi egykori iráni uralkodóra, a modern iráni állam megalapítójára utalnak. Jelszavakat kiabálnak a félkatonai Baszidzs milícia ellen is.

Nosztalgia a monarchia iránt

Reza Pahlavi sah, aki 1944. július 26-án hunyt el, Irán utolsó uralkodójának, Mohammad Reza Pahlavinak az édesapja volt. Fiát 1979-ben döntötte meg az iszlám forradalom, amelyet Ruholláh Homeini ajatollah, Irán mostani legfelsőbb vezetőjének, Ali Hámenei ajatollahnak az elődje vezetett.

A Farda Rádió arról is beszámolt, hogy a karadzsi Homeini Kórház orvosai olyan szlogeneket skandáltak, mint a „Halál a diktátorra!” és „Elég az ígéretekből, az asztalunk üres.”

A karadzsi tüntetések azután indultak, hogy a közösségi médiában videók és beszámolók jelentek meg arról, hogy július 26-án reggel tiltakozó tüntetést rendeztek Teherán központjában, a Dzsomhuri Iszlámi sugárúton is – ez volt az első jele annak, hogy az elégedetlenség átterjedt a fővárosra.

A teheráni tüntetők támogatják a vidékieket

Teherán helyettes kormányzója, Hamidreza Gudarzi megerősítette a tiltakozás tényét, azt mondta, hogy a tüntetés oka az „áramhiány” volt.

A Szabad Európa jelentése szerint a teheráni tüntetők támogatásukról biztosították a Huzesztánban és más iráni városokban tüntetőket, akik a hatalommal dacoló meneteket szerveztek a vízhiány miatt.

Az egyik teheráni videóban a tüntetők elégedetlenségüket fejezték ki az iráni politikai életet irányító konzervatív iszlám vallási vezetőkkel szemben. Azt kiabálták, hogy „Az ágyúknak, harckocsiknak, tűzijátékoknak és mullahoknak menniük kell!”

Más videókon a fiatal tüntetők azt skandálták, hogy „Szégyelljétek Hámeneit, az országotokat”, illetve „Engedjétek el!”

Mások azt kiabálták: „Sem Gáza, sem Libanon, az életemet Iránért áldozom.”

Ezt a jelszót évtizedek óta skandálják azok, akik ellenzik, hogy az iráni kormány pénzügyi támogatást nyújt a palesztin fegyveres csoportoknak, illetve a libanoni Hezbollah harcosainak, és fegyverekkel látja el őket.

A hatalom golyóval válaszolt

Az iráni olajiparban dolgozók ezrei is sztrájkba kezdtek a jobb bérekért és munkakörülményekért.

Legkevesebb öt tüntetőt agyonlőttek Iránban a demonstrációkon. A Human Rights Watch (HRW) szerint a halálesetek oka az iráni hatóságok által alkalmazott nyilvánvalóan „túlzott erő”.

A HRW arra kérte az iráni hatóságokat, hogy „transzparensen” vizsgálják ki a haláleseteket, és ne hagyják futni azokat, akik felelősek az erőszakért.

„Az iráni hatóságoknak nagyon aggasztó a múltjuk, és golyókkal válaszolnak a növekvő gazdasági nehézségek és a romló életkörülmények miatt frusztrált tüntetőknek” – mondta Tara Szepehri Far, a HRW iráni kutatója.

“Ne lőjenek”: vízhiány miatt tört ki erőszak Iránban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:20 0:00
Készült a Reuters és az IRIB tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG