Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vlagyimir Putyin az iráni és a török elnökkel tárgyal Teheránban


Vlagyimir Putyin és Ebrahím Raíszi találkozója Moszkvában 2022. június 30-án
Vlagyimir Putyin és Ebrahím Raíszi találkozója Moszkvában 2022. június 30-án

Az orosz elnök iráni látogatásának célja a kapcsolatok elmélyítése a két regionális középhatalommal a Nyugattal való éles szembenállás közepette.

Vlagyimir Putyin mindössze másodszor utazik külföldre az ukrajnai invázió február 24-i megindítása óta. Ebrahím Raíszi iráni és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel elsősorban a térséget érintő legfőbb ügyekről fog tárgyalni, például a szíriai helyzetről és az ukrán gabonaexport újraindítását célzó ENSZ-javaslatról.

Miközben Oroszországgal szemben egyre szigorodnak a nemzetközi szankciók Ukrajna megtámadása miatt, a Kremlben még inkább felértékelődni látszik az együttműködés erősítése az ugyancsak amerikai büntetőintézkedések sújtotta, esetlegesen fontos katonai és kereskedelmi partnerként számba jöhető Iránnal. Az Egyesült Államok értesülései szerint orosz tisztségviselők az utóbbi hetekben legalább két látogatást tettek az iszlám köztársaság egyik katonai bázisán, hogy megvizsgálják az iráni gyártású, fegyverek hordozására is alkalmas drónokat.

Miért lesz nehéz újraindítani az ukrán gabonaexportot?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:47 0:00

Egyes szakértők szerint ugyanakkor a legfontosabb talán az, hogy Teheránban Putyinnak alkalma lesz találkozni Erdogannal, aki korábban közvetítői szerepet próbált vállalni az ukrajnai háború rendezése érdekében.

A NATO-tag Törökország az elmúlt években több véres konfliktusban is Oroszországgal szemben találta magát, így Líbiában, Szíriában és Azerbajdzsánban is. Ankara ennek ellenére most sem csatlakozott a Moszkvával szembeni nemzetközi korlátozásokhoz, így a török elnök még fontos partner lehet az orosz vezetés számára. A súlyos gazdasági helyzetben lévő Törökország nagyban függ az orosz piactól is.

A találkozó egyben szimbolikus jelentőséggel is bír az orosz közönség számára, azt mutatja ugyanis, hogy az ország a fokozódó elszigetelődés ellenére továbbra is jelentős tényező a globális porondon.

A látogatásra néhány nappal azt követően kerül sor, hogy az amerikai elnök az Irán legfőbb térségbeli riválisainak számító Szaúd-Arábiában és Izraelben járt. Joe Biden ekkor felszólította a régió arab országait és a zsidó államot, hogy lépjenek fel az erősödő orosz, kínai és iráni befolyás ellen.

Fada-Hosszein Maleki, a teheráni parlament nemzetbiztonsági és külügyi bizottságának egyik tagja kijelentette, hogy Iránnak Oroszország a legfontosabb stratégiai partnere. És fontos partnernek nevezte Iránt az orosz elnök külpolitikai tanácsadója, Jurij Usakov is, mondván, hogy a felek célja a kapcsolatok új szintre emelése.

Készült az AP tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG