Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biden és Lapid közös nyilatkozatban ígéri, hogy nem hagyják Iránt atomfegyverhez jutni


Benny Gantz izraeli védelmi miniszter, Joe Biden amerikai elnök és Jaír Lapid ügyvivő izraeli kormányfő a Vaskupola védelmi rendszert tekinti meg a Ben Gurion repülőtéren, Tel-Aviv közelében. 2022. július 13.
Benny Gantz izraeli védelmi miniszter, Joe Biden amerikai elnök és Jaír Lapid ügyvivő izraeli kormányfő a Vaskupola védelmi rendszert tekinti meg a Ben Gurion repülőtéren, Tel-Aviv közelében. 2022. július 13.

Joe Biden amerikai elnök és Jaír Lapid izraeli miniszterelnök együtt ígérték meg: elejét veszik annak, hogy Irán atomfegyverhez jusson, jóllehet a két szövetséges továbbra is megosztott abban, hogy konkrétan miként bánjanak Teheránnal.

„Nem engedjük meg Iránnak, hogy atomfegyvert szerezzen” – mondta Biden a „Jeruzsálemi Nyilatkozat” közös aláírását követő július 14-i sajtótájékoztatón, 2021. januári hivatalba lépése óta tett első közel-keleti útján.

A nyilatkozat azt is megerősítette, hogy Washington támogatja Izrael regionális katonai politikáját és azt a képességét, hogy „önmaga védje meg önmagát”.

"Az Egyesült Államok hangsúlyozza, hogy ennek a kötelezettségvállalásnak szerves részét képezi az az elkötelezettség, miszerint soha nem engedi meg Iránnak, hogy nukleáris fegyverhez jusson, és kész nemzeti hatalmának minden elemét felhasználni ennek biztosítására" - tette hozzá a nyilatkozat.

Lapid az aláírást követően azt mondta, "az egyetlen módja annak, hogy megakadályozzák Irán nukleáris hatalommá válását az, ha Irán tudja, hogy a szabad világ erőt fog alkalmazni".

Egyet gondolnak, de kétféleképpen

Izrael és az Egyesült Államok továbbra is különböző álláspontot foglalnak el az Iránnal szembeni konkrét politikát illetően.

Biden azt mondta, vissza akarja téríteni az Egyesült Államokat a mérföldkőnek számító 2015-ös nukleáris megállapodáshoz, melyet Irán akkor kötött a világhatalmakkal, amikor ő Barack Obama alelnöke volt.

Donald Trump elnök azonban 2018-ban kilépett a paktumból azt mondta, hogy Irán nem tartja be a megállapodás feltételeit, és terrorizmust finanszíroz a Közel-Keleten. Teherán ezt tagadta.

Alkalomszerű tárgyalások folynak Irán és az alku újjáélesztésére törekvő nyugati hatalmak között. Izrael, Irán eltökélt riválisa ellenezte a nukleáris megállapodást, attól tartva, hogy a feltételek mentén Teherán végül nukleáris fegyvereket fejleszthet ki.

Biden az izraeli tévének nyilatkozva azt mondta: a megállapodás a legjobb lehetőség arra, hogy meggátolják Iránt egy atombomba kifejlesztésében.

"Az egyetlen dolog, ami rosszabb a mostani Iránnál, az egy nukleáris fegyverekkel rendelkező Irán, és ha vissza tudunk térni a megállapodáshoz, rövid pórázon tudjuk tartani őket" - mondta.

Arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok alkalmazna-e erőszakot, ha szükséges, így válaszolt: "Ha ez az utolsó lehetőség, akkor igen."

A paktum ellenzői szerint a szankciók enyhítése további pénzt biztosítana Teheránnak libanoni, szíriai, jemeni és iraki erői és szövetségesei támogatására.

Biden valószínűleg Szaúd-Arábia folytatódó ellenállásával is szembesül majd, amikor a hét folyamán az Öböl-menti országba utazik. A szunnita muzulmánok vezette Szaúd-Arábia is elkeseredett riválisa a síita többségű Iránnak, a térségen belüli befolyásért versengenek egymással.

Készült a Reuters és az AFP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG