Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vlagyimir Putyin egykori testőrét nevezte ki az orosz államtanács titkárává


Alekszej Gyumin és Vlagyimir Putyin
Alekszej Gyumin és Vlagyimir Putyin

Az orosz elnök a nemrég a Kreml tanácsadójává választott Alekszej Gyumint nevezte ki a közhatalmi szervek munkájának összehangolására létrehozott testület élére.

A lépés a korábban az elnöki testőrség parancsnokaként is szolgáló Gyumin erősödő befolyásának jele.

Noha nincs akkora jelentősége, mint a biztonsági tanácsnak, az államtanács is igen fontos intézmény, amelynek szerepe van a bel- és külpolitika irányának, valamint a társadalmi-gazdasági fejlődés kiemelt feladatainak meghatározásában.

A testületnek a miniszterelnök, a parlament két házának elnöke, az államfői adminisztráció feje mellett a régiók vezetői is tagjai.

A Kreml május 29-én tette meg a bejelentést, további részleteket azonban nem közöltek.

A jelentős védelmi ipari vállalatnak otthont adó Tulai terület volt kormányzóját néhány hete nevezték ki elnöki tanácsadónak a védelmi tárca és a biztonsági tanács vezetői pozícióinak újraosztása közepette.

Ehhez kapcsolódóan: Buda Péter: Az elmúlt években rengeteg rubel gurult itt szét

Az 52 éves Gyumin Putyin testőreként is dolgozott a Szövetségi Őrszolgálat (FSZO) tagjaként.

A Kommerszant című újságnak adott 2016-os interjúban felidézte, hogy ekkoriban egyszer elriasztott egy medvét, amely megközelítette az elnöki rezidenciát, ahol Putyin épp aludt.

A legmagasabb orosz állami kitüntetésben részesített, Putyin rendszeres jégkorongcsapattársaként is számontartott Gyuminnak a különleges műveleti erők parancsnokaként, majd pedig védelmiminiszter-helyettesként kiemelt szerepe volt az Ukrajnához tartozó Krím félsziget megszállásában 2014-ben.

Az amerikai kormány 2018-ban szankciókat is elrendelt ellene a Krím annektálásában betöltött szerepe miatt.

Gyakran emlegetik Putyin lehetséges utódai között. A Novaja Gazeta egy cikkében arra is kitért, hogy Gyuminnak elévülhetetlen érdemei vannak a hírhedt Wagner katonai magánvállalat létrehozásában.

A zsoldoscsoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin egy rejtélyes repülőgép-balesetben vesztette életét 2023 augusztusában, két hónappal azt követően, hogy példa nélküli puccsot kísérelt meg a moszkvai katonai vezetés ellen.

A 2023. júniusi zendülés során Gyuminnak állítólag nagyon fontos szerepe volt abban, hogy meggyőzze Prigozsint a fegyverletételről. Később Gyumin nyilvánosan „igazi hazafinak, határozott és félelmet nem ismerő férfinak” nevezte Prigozsint.

Putyin nemrég a védelmi vezetés átalakításába kezdett, aminek keretében régi közeli szövetségesét, Szergej Sojgu hadügyminisztert is leváltotta.

Azzal, hogy a hónap elején a tanácsadójává nevezte ki, az elnök rábízta Gyuminra az orosz katonai-ipari komplexum felügyeletét.

„A jelek szerint Putyin úgy döntött, hogy szükség van egyfajta független felügyeletre” – mondta Abbasz Galljamov, az államfő egykori beszédírója, aki jelenleg külföldön él.

„Gyumin nem az ő klánjukból való; nem az ellenségük, de nem is a klánjukból való (…) Ennek a Putyin számára rendkívül fontos iparágnak a független felügyeletét Gyumin fogja ellátni” – tette hozzá.

Két ukrán nyugdíjas átgyalogolt a fronton, mert nem akartak orosz megszállás alatt élni
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:09 0:00
Mike Eckel írása.
XS
SM
MD
LG