Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU-s versenyhivatal sem fogja vizsgálni a magyar Vodafone felvásárlását


Szijjártó Péter külügyminiszter mellett Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős uniós biztos Budapesten 2018. június 1-jén
Szijjártó Péter külügyminiszter mellett Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős uniós biztos Budapesten 2018. június 1-jén

Tavaly év végén felcsillant némi remény, hogy a GVH híján talán az EU-s versenyhatóság előzetesen felmérhetné a magyar Vodafone felvásárlásának várható hatásait a fogyasztókra és az iparági versenyre. Most kiderült, hogy az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága sem fog semmit vizsgálni.

A magyar állam és a kormányközeli 4iG minél előbb fel akarja vásárolni a Vodafone Magyarországot. Az üzletet már be is jelentették, viszont a GVH-nak várhatóan nem is kell engedélyeznie, hiszen a kormány nemzetstratégiailag kiemelt jelentőségűnek minősítette.

Tavaly év végén viszont uniós, köztük magyar jogászprofesszorok jelezték az Európai Unió Bizottságának, hogy az uniós versenyhivatalnak muszáj lenne foglalkoznia a részleges államosítással, olyan mértékben károsíthatják meg utána a fogyasztókat a verseny csökkenésével.

Ehhez kapcsolódóan: Nyélbe ütve: a 4iG és a magyar állam megvette a Vodafone Magyarországot

Alapjáraton az EU-s versenyhatóság azokat az ügyeket vizsgálja, amelyek több tagállamot érinthetnek, országos ügyekben a helyi hatóság az illetékes. Küldhet ugyanakkor felkérőlevelet a helyi hatóságnak, hogy ha beleegyezik, akkor előzetes vizsgálatot lefolytat helyette. Mivel pedig a magyar GVH vélhetően semmit sem fog érdemben vizsgálni, ebben az esetben különösen nagy haszna lett volna egy hasonló felkérésnek, a jogászok ezt ajánlották az Európai Bizottság számára.

Mostanra azonban az Európai Bizottság lesöpörte az asztalról ezt az ajánlatot – írta meg a HVG. Pontosabban úgy ítélték meg, hogy nincs jogalapjuk ilyesmivel foglalkozni.

Így eldőlt, hogy várhatóan semmilyen hivatalos szerv nem fogja felmérni, hogy hosszú távon mennyivel fog drágulni a magyaroknak a mobilozás vagy az internet a felvásárlás és a versenyző cégek számának csökkenése folytán.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG