Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Völner Pál összesen 83 millió forint kenőpénzt kapott a vád szerint


Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 29-én
Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 29-én

A Legfőbb Ügyészség szerint Völner Pál igazságügyiminiszter-helyettesként összesen 83 millió forintot kapott azért, hogy korrupt módon befolyásolja a végrehajtói kinevezéseket.

A vádhatóság hivatali vesztegetés és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt előző héten Völner mentelmi jogának felfüggesztését indítványozta. Erről hétfőn szavazott az Országgyűlés illetékes bizottsága, a botrány miatt lemondott államtitkár nem vett részt az ülésen, de levélben kérte a testület elnökét, hogy voksoljanak a felfüggesztés mellett, ami meg is történt. E határozat alapján kedden kerül az ügy a plénum elé, ahol minden bizonnyal ugyancsak támogatni fogják az indítványt. A Fidesz már előre jelezte, hogy a kormánypárt képviselői így fognak eljárni.

A Legfőbb Ügyészség részleteket közölt az Országgyűlés Mentelmi bizottságával a nyomozásról. Az interneten is elérhető dokumentum szerint a miniszterhelyettes három éven keresztül kapott rendszeresen csúszópénzt, alkalmanként két–ötmillió forint értékben a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, Schadl Györgytől, és nem kizárólag konkrét ügyekben nyújtott segítségért, hanem folyamatos rendelkezésre állása érdekében, lényegében fizetésként.

A kar hivatali működésére és a bírósági végrehajtói pályázatok elbírálására döntő befolyással bíró elnök e befolyást többek között arra használta fel, hogy egyes, általa kiválasztott személyektől az önálló bírósági végrehajtói kinevezésükért cserébe és azt követően a zavartalan működésük biztosítása érdekében tőlük rendszeresen jogtalan anyagi előnyhöz jusson – írták.

A felek számos alkalommal találkoztak egymással, jellemzően éttermekben, valamint az utcán, Völner Pál gépjárműve mellett. Így került sor a pénzátadásokra, „konspirált módon”.

Schadl a rendelkezésre álló információk szerint több mint 880 millió forint illegális jövedelemre tett szert az államtitkárral kialakított korrupciós kapcsolata révén.

Az ügyben jelenleg összesen tizenkét gyanúsított van. Hatan letartóztatásban vannak, egy személy pedig bűnügyi felügyelet alatt áll.

Dubajba menet kapcsolták le a végrehajtói kar elnökét

Völner Pál meggyanúsítása előtt pár héttel letartóztatták a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét. A Blikk írta meg először, hogy Schadl Györgyöt a repülőtéren fogták el szintén végrehajtóként dolgozó feleségével együtt, amikor épp Dubajba készültek utazni. A feleség ellen sajtóhírek szerint bűnügyi felügyeletet rendeltek el.

Varga Judit igazságügyi miniszter korábban újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, hogy Völner Pál volt az, aki aláírásával engedélyezte a Pegasus-kémszoftverrel folytatott titkos megfigyeléseket. Az államtitkárt a Telexnek sikerült több hónap után megszólaltatnia, azonban különböző magyarázatokkal elhárította a kérdéseket.

XS
SM
MD
LG