Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Volodimir Zelenszkij győzelmet ígért ünnepi beszédében


Volodimir Zelenszkij videóüzenete 2022. november 19-én
Volodimir Zelenszkij videóüzenete 2022. november 19-én

Az ukrán elnök a méltóság és szabadság napja alkalmából közzétett videóköszöntőjében leszögezte, hogy győzni fognak Oroszországgal szemben, és köszönetet mondott a nép által hozott áldozatokért.

Zelenszkij méltatta az emberek hozzájárulását a katonáktól, a tűzoltóktól és az orvosoktól kezdve az online oktató tanárokon és a hadseregre főző falusiakon át egészen az egyenruhát varró szabókig és a kockázatok ellenére is élelmiszert termesztő gazdákig.

Üdvözölte, hogy a súlyos rakétatámadások, a hatalmas pusztítás, a nélkülözés és az áramszünetek sem törték meg a társadalom ellenállását.

„Pénz nélkül maradhatunk. Gázolaj nélkül. Meleg víz nélkül. Világítás nélkül. De szabadság nélkül nem” – hangsúlyozta a kijevi elnöki palota dísztermében elmondott beszédében.

A felszabadított Herszon lakói az orosz megszállókkal szembeni ellenállásról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:54 0:00

A méltóság és szabadság napján az Euromajdanként ismert, hatalomváltást hozó demonstrációk 2013. november 21-i kezdetének évfordulójáról emlékeznek meg.

A közzétett videóüzenetbe bevágtak részeket az ukrán elnök tavalyi üzenetéből is, amikor még öltönyt és nyakkendőt viselt, nem a háború kezdete óta szinte ikonikussá vált egyszerű, zöld, katonai pólót.

Ehhez kapcsolódóan: Már több mint 8300 civil vesztette életét igazoltan az ukrajnai háborúban

„Mi változott azóta? Sok minden. Kráterek jelentek meg a földünkön. Úttorlaszok, tankcsapdák vannak a városainkban. Lehet, hogy sötét van az utcáinkon, hideg az otthonainkban” – mondta.

„Sok változás van, azonban a legfontosabb dolgot nem változtatták meg. Ugyanis a legfontosabb dolog nem kívül, hanem belül van, és az változatlan. Ezért fogunk kitartani, ezért fogjuk átvészelni” – emelte ki.

Majd hozzátette: a következő generációk rendre összegyűlnek majd a kijevi Függetlenség téren, amely a 2004-es narancsos forradalom és a 2013–2014-es események során is kulcsfontosságú helyszín volt, és ott ünneplik majd a győzelem napját egy békés Ukrajnában.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG