Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Volt fideszes kerületek kedvelt beszállítója nyert tendert az ellenzéki Terézvárosban


Soproni Tamás, Terézváros polgármestere
Soproni Tamás, Terézváros polgármestere

300 milliós keretszerződést kötött a terézvárosi vagyonkezelő egy olyan céggel, amely már az előző, fideszes kerületvezetéstől is megkapta ezt a megbízást, és a Kocsis Máté irányította Józsefváros állandó tendernyertese volt néhány másik céggel együtt. Terézvárosban is együtt bukkantak föl.

Tavaly ősszel figyeltünk föl arra, hogy a 2019 előtt fideszes vezetésű VIII. kerület kedvelt építőipari beszállító cége, a Hufer-Bau Kft. a már momentumos polgármester vezette Terézvárosban is elnyert egy nagyobb tendert. Akkor megkerestük a kerületi vagyonkezelő vezérigazgatóját, a Liberálisok volt politikusát, Bodnár Zoltánt, aki elmondta, hogy ez még az előző vezetés által kötött több éves, egymilliárd feletti ingatlanfelújítási keretszerződés utolsó pályáztatása volt, és tavasszal (vagyis most, cikkünk írásakor), amikor a keretszerződés lejár, új pályázatokat fognak kiírni.

Így történt. Ezek egyike volt az a pályázat, melyet március 1-én a Gesztelyi Fivérek Kft. nyert.

A Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója mostani megkeresésünkre elmondta, hogy három szolgáltatásra írtak ki pályázatot. Mindegyik nyílt közbeszerzés volt.

A Gesztelyi Fivérek az útjavítást nyerték el, és hasonlóan egyedül nyert a „gyorsjavítások” kisebb összegű pályázatának győztese.

A harmadik pályázat volt korábban a Hufer-Baué: az ingatlanfelújítási, melyben jövő héten hirdetnek nyertest. A három közül ez a legnagyobb összegű. Itt a három legjobb ajánlatot tevővel kötnek majd keretszerződést. Ez a konstrukció egy maximális keretösszegről szól több évre, és amikor egy-egy konkrét munkát megpályáztatnak, akkor már csak a három nyertest versenyeztetik.

Jól ment a Fidesz alatt

A fideszes vezetésű Józsefváros állandó építési tendernyerteseinek egyike a Gesztelyi Fivérek Kft. (amelyik most nyert a már ellenzéki kerületben), a másik a Hufer-Bau Kft., a harmadik a Fauna-Duó Kft., a negyedik pedig az EU-Line Zrt.

Ők voltak Józsefvárosban 2019 előtt a nagyobb közbeszerzés-nyertesek.

Kocsis Máté, Józsefváros akkori polgármestere sakkozik a megújult Teleki tér avatásán 2014-ben
Kocsis Máté, Józsefváros akkori polgármestere sakkozik a megújult Teleki tér avatásán 2014-ben

A Hufer-Bau Kft-nek 2015-től 12 nyertes pályázatát találtuk meg. A rendelkezésünkre álló adatok szerint a cég összesen nettó 660 millió Ft értékű megrendelést kapott Józsefvárostól (illetve az önkormányzat vagyonkezelő cégétől) épületfelújításokra, óvodák energetikai korszerűsítésére (itt a másik induló az EU-Line Zrt. volt), bontásra, felújításra.

A fideszes önkormányzat kedvelt tendernyertesei többször indultak ugyanazon a közbeszerzésen. Így például a Hufer-Bau ‒ tudomásunk szerint ‒ utolsó nyertes józsefvárosi tenderén (addiktológia kialakítása az Illés utcában) egy másik induló a Bástya Millenium Zrt. volt. A Fradihoz köthető cégről a Magyar Narancs írt korábban. Egyébként, tudtuk meg az önkormányzattól, a 2018 júniusában 94 millió forintos összegű addiktológia-építésből nem lett semmi.

A Hufer-Bau rendszeres alvállalkozója a Jon Bau Kft. volt. Ennek 2014-ig tulajdonosa és ügyvezetője, Jónás Nándor nem csak építőipari munkákat végzett a kerületnek. 2015 augusztusában a még polgármester Kocsis Máté ellen tüntetőket inzultálta, egy nőt meg is ütött.

Szintén nem építőipari tevékenysége részeként vett részt Jónás egy, a Kék Pont (elüldözésükig a kerületben működő drogprevenciós és ártalomcsökkentő munkát végző alapítvány) elleni ‒ önkormányzati fideszes politikusokat felvonultató ‒ tüntetésen.

Az Átlátszó tárta föl, hogy Jónás sok megrendelést kapott a kerülettől (például 2011-ben ő bonthatta el a Teleki téri piacot).

A harmadik gyakori szereplő a józsefvárosi közbeszerzéseken a Hufer-Bau
mellett, néha vele együtt, a Fauna-Duó Kft., amelynek ügyvezető-tulajdonosa Gesztelyi-Nagy György. Igen, ez a cég is ugyanannak a családnak a tulajdonában van, mint a most márciusi terézvárosi győztes, a Gesztelyi Fivérek Kft. A Gesztelyi család is jelentős közbeszerzéseket nyert cégeivel, több kerületben is.

Az EU-Line Zrt. szintén rendszeresen felbukkan a „nyolcban”, de az ötödik kerületben, Rogán Antal polgármesterségének utolsó három évében közel 5,5 milliárd forintnyi megrendelést kapott ‒ írta meg régebben a Direkt36. A cikk a cég VIII. kerületi megbízásai közül egy 2014-es, közel 1 milliárd forintos munkát említ.

Mi 2015-től összesen 573 millió forintnyi megbízását találtunk. 2019 júliusában még 300 milliós szerződést kötött vele a kerület út- és járdajavításra.

Ilyenen indult az EU-Line idén Terézvárosban is.

A józsef- és terézvárosi beszállító cégek Zuglóban is sikeresek voltak. Gesztelyi Nagy György Fauna-Duójával a mostani budapesti főpolgármester kerületi polgármester elődje, Papcsák Ferenc kötött még keretszerződést, szintén felújítási munkákra 2014 októberében. Ennek nyomán találtunk a zuglói önkormányzat honlapján 5 szerződést a Fauna-Duóval Karácsony Gergely idejéből. Még ősszel elküldtük az önkormányzatnak kérdéseinket a három építőipari cég lehetséges egyéb szerződéseivel kapcsolatban, de nem kaptunk választ.

És jól megy most is

Az útfelújítások és a közétkeztetés mellett a másik nagy állandó kerületi szolgáltatás a parkfelújítás. Tavalyi cikksorozatunkban bizonyítottuk, hogy évtizedek óta ugyanaz a cégháló nyeri el sok kerületben ezeket a munkákat ‒ függetlenül attól, hogy éppen melyik politikai oldal irányítja az önkormányzatokat. A bonyolult céghálóból pedig előbukkant egy, a pártok alatt (fölött) lévő hálózat is.

Ahogy a kertészeti, parkfenntartó cégek együtt mozogtak a különböző kerületekben, az építőipari favoritok is felváltva, vagy konzorciumban vitték el a tendereket. Most is együtt bukkantak föl a terézvárosi önkormányzat új tenderén.

Említettük a tavasszal kifutott milliárdos keretszerződést, melyet 2019. január 10-én még az előző terézvárosi vezetés kötött a Huferrel, a Fauna-Duóval, és egy harmadik céggel kerületi építési, felújítási munkákra.

Ezek után nem meglepő, hogy a friss terézvárosi útfelújítási tender egyik indulója, a nyertes Gesztelyi Fivérek Kft. mellett, az EU-Line volt.

A harmadik pályázó sem áll távol a Fidesztől: ez a mezőkövesdi Szilvási Építő Kft., amelyet forrásaink Tállai András mezőkövesdi fideszes képviselő, adóhivatali elnök holdudvarába sorolnak. Számtalan városi, megyei megbízást nyert el ez a helyi családi cég, rendszeresen Tállai Andrással adják át ezeket, és 2018-ban Tállai András terjesztette föl Magyar Gazdaságért díjra Szilvási Andrást, a cég tulajdonosát.

Megkérdeztük Bodnár Zoltánt, a terézvárosi vagyonkezelő vezérigazgatóját, hogy miért döntöttek az Opten céginformációs rendszer adatai szerint egy embert sem foglalkoztató Gesztelyi Fivérek Kft. mellett a 300 milliós útfelújítási pályázaton.

Bodnár Zoltán, a Terézvárosi Vagyonkezelő vezérigazgatója még mint a Liberálisok ügyvivője egy tüntetésen 2015-ben
Bodnár Zoltán, a Terézvárosi Vagyonkezelő vezérigazgatója még mint a Liberálisok ügyvivője egy tüntetésen 2015-ben

A referenciái megvoltak, mondta, minden feltételnek megfelelt, és a másik két pályázó 2,5-3 szoros áron vállalta volna a munkát. „Messze a Gesztelyi Kft. ajánlata volt a legjobb.”

Közbeszerzéshez értő forrásaink szerint furcsa, hogy évek óta ugyanazokban a kerületekben, sokszor konzorciumban dolgozó cégek ilyen nagy árkülönbséggel adjanak be egy ismert helyre/munkára pályázatokat. Szerintük ezek lehetnek ún. „támogató pályázatok” is. (A parkbizniszről szóló cikksorozatunkban beszéltünk olyan vállalkozóval, akit ‒ más tendereken ‒ ilyen támogató pályázatra kértek föl a későbbi nyertesek.)

Kérdésünkre, hogy tudja-e a nyertes cég korábbi bekötöttségét, Bodnár Zoltán így felelt: „A Gesztelyi korábban dolgozott ugyanennek a kerületnek, panasz nélkül. Nem az érdekel, hogy hova köthető, hanem hogy a munkát jól elvégezze.”

Az említett három kiírt terézvárosi közbeszerzés közül a legkisebbet, a gyorsjavításokról szólót egyébként a Mesterszerviz Kft. nyerte, 180 millió forintért. Itt nyolc pályázó volt.

Pár napja a Jókai tér felújításának pályázatát is meghirdette a kerület.

A héten pedig eldől, hogy ki nyerte a két évre szóló, egymilliárd fölötti terézvárosi építési-felújítási pályázatot.

Tizenhárman jelentkeztek, tudtuk meg Bodnár Zoltántól; a Hufer-Bau nem indult.

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG