Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Volt orosz kormányfő: Az ukrajnai győzelem után a Baltikum kerülhet célkeresztbe


Mihail Kaszjanov egy Vlagyimir Putyint mutató képernyő előtt
Mihail Kaszjanov egy Vlagyimir Putyint mutató képernyő előtt

A háború kimenetele meghatározó lesz Oroszország jövője szempontjából. Amennyiben Ukrajna elesik, a balti államok fognak következni – figyelmeztetett Mihail Kaszjanov egykori orosz kormányfő.

Az orosz elnök hangos bírálójaként számontartott ellenzéki politikus azt mondta az AFP francia hírügynökségnek adott interjúban, eleinte nem hitte, hogy Vlagyimir Putyin valóban mindenre kiterjedő háborút indít majd a szomszédos országban. Aztán amikor látta az orosz Nemzetbiztonsági Tanács ülését február 21-én, rájött, hogy tényleg küszöbön áll a katonai beavatkozás.

„Ismerem ezeket az embereket. Őket figyelve láttam, hogy Putyin elveszett. Nem orvosi értelemben, hanem politikailag” – fogalmazott.

A 64 éves Kaszjanov bizonyosságát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a befolyásos orosz biztonsági szolgálatok egyfajta kvázi örökösre fogják lecserélni az elnököt, de az ország szerinte végül vissza fog térni a demokráciához, ha nagy nehézségek árán is.

„Biztos vagyok abban, hogy Oroszország vissza fog térni a demokratikus államépítés útjára” – közölte a kormányfői tisztséget 2000 és 2004 között betöltő politikus, aki szerint nagyjából egy évtizedet vehet majd igénybe a „kommunistátlanítás” és a „deputyinizálás”. „Nehéz lesz, különösen ezután a bűnös háború után” – vélekedett.

„Nem számítanak semmifajta megtorlásra”

Kaszjanov arról számolt be, hogy a korábban az akkori szovjet állambiztonsági szolgálat, a rettegett KGB tisztjeként szolgáló Putyin az elmúlt évtizedekben olyan rendszert épített ki, amelyet a biztonsági szolgálatok egykori és volt tagjai uralnak.

„Alapvetően ez egy, a teljes törvénytelenségre alapuló KGB-rendszer. Világos, hogy nem számítanak semmifajta megtorlásra” – vélekedett, hozzátéve, hogy a hatalom cinikusabb és kegyetlenebb módon kezdett működni, mint a Szovjetunió utolsó időszakában.

A korábbi miniszterelnök, aki hivatali ideje alatt szorosabb kapcsolat kialakítását sürgette a Nyugattal, azután csatlakozott az ellenzékhez, hogy Putyin leváltotta. Jelenleg a Népi Szabadságpárt (PARNAS) vezetője, tartózkodási helye pedig azóta ismeretlen, hogy biztonsági okokból elhagyta Oroszországot.

„Nincs kétségem afelől, hogy az általunk megtapasztalt tragédiát követően az ellenzék egyesülni fog” – emelte ki.

„Mindent újjá kell majd építeni. Alapvetően újra kellene kezdeni a gazdasági és társadalmi reformokat. Ezek hatalmas és nehéz feladatok, de meg kell tenni” – összegzett.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG