Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Volt titkosszolgálati vezető az új szerb kormányban erős orosz kötődéssel


Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin

Szerbia új kormányában helyet kap egy korábbi titkosszolgálati vezető is, aki szoros kapcsolatot ápol Oroszországgal, és akire szankciókat vetett ki az Egyesült Államok – közölte kedden a kijelölt miniszterelnök.

Aleksandar Vulin a miniszterelnök egyik helyettese lesz – mondta Miloš Vučević, amikor bejelentette leendő kabinetje összetételét. Az új kormányról várhatóan a következő napokban szavaz a szerb parlament.

Szerbia hivatalosan európai uniós tagságra törekszik, de baráti kapcsolatokat ápol Oroszországgal, és nem volt hajlandó csatlakozni az ukrajnai háború miatt Moszkva ellen hozott nyugati szankciókhoz.

Vulin bevonása az új kormányba azt sugallja, hogy Szerbia deklarált EU-barátsága ellenére továbbra is szoros kapcsolatokat ápol Oroszországgal.

Júliusban az Egyesült Államok szankciókat rendelt el Vulin ellen, akit illegális fegyverszállításban való részvétellel, kábítószer-kereskedelemmel és közhivatallal való visszaéléssel vádol.

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériumának külföldi vagyonellenőrzési hivatala szerint Vulin hivatali hatalma erejével segített egy amerikai büntetőintézkedések hatálya alatt álló szerb fegyverkereskedőt illegális fegyverszállítmányok átjuttatásában Szerbia határain. Az amerikai hatóságok szerint Vulin tagja egy drogcsempész körnek is.

Ehhez kapcsolódóan: Hiába jelentettek választási csalásokat, Szerbiában beiktatták az új parlamentet

Vulin az ellene hozott szankciók bevezetése után lemondott a szerbiai BIA hírszerző ügynökség igazgatói posztjáról. Korábban katonai és rendőrfőnökként is szolgált.

Vučević, a kijelölt új miniszterelnök korábban védelmi miniszter volt.

A kormányalakítás hónapokkal követi a feszült decemberi parlamenti választást, amely során Aleksandar Vučić elnök kormányzó populista jobboldali pártja szerezte meg a legtöbb mandátumot a 250 tagú parlamentben. A szavazás politikai feszültségeket szított, mert a helyi és a nemzetközi megfigyelők kiterjedt szabálytalanságokról számoltak be. Egy ellenzéki csoport utcai tiltakozásokat szervezett a választások nyomán.

Vetkőzésre kényszeríti és megveri az Észak-Macedónia felől érkező migránsokat a szerb rendőrség
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:01 0:00
Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG