Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Von der Leyen Kijevben van, az oroszok rakétákkal lövik a várost


A dróntámadások nyomai Kijevben 2023. május 8-án
A dróntámadások nyomai Kijevben 2023. május 8-án

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke május 9-én Kijevbe érkezett, hogy megbeszéléseket folytasson Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Közben éjjel Oroszország újabb rakétatámadást intézett az ukrán főváros ellen – a hónap eleje óta már az ötödiket és 24 órán belül a másodikat.

„Jó újra Kijevben lenni – írta Von der Leyen Twitteren. – Ott, ahol a nekünk fontos értékeket nap mint nap védelmezik.”

„Üdvözlöm Zelenszkij elnök döntését arról, hogy május 9-e Európa-nap lesz Ukrajnában is” – tette hozzá.

Von der Leyen látogatása – amely immár az ötödik vizit az orosz invázió kezdete óta – jelképes napra esik. Az Európai Unió az Európa-napot ünnepli május 9-én a Schuman-nyilatkozat tiszteletére, amelyet Robert Schuman francia külügyminiszter ezen a napon terjesztett elő 1950-ben.

A nyilatkozatot tekintik az alapkőnek, amelyen felépült a most 37 tagú EU.

Von der Leyen „újra az EU megingathatatlan támogatásáról biztosítja Ukrajnát” – mondta szóvivője.

Drónok után rakéták

Von der Leyen néhány órával azután érkezett, hogy Oroszország 25 cirkálórakétát lőtt ki Ukrajnára, ebből 15-öt Kijevre a május 8-i dróntámadásokat követő második támadásában.

„Összességében az Ukrajna elleni két támadáshullámban május 9-én éjjel az orosz megszállók 25 cirkálórakétát lőttek ki; ezek közül 23-at az ukrán légvédelem semmisített meg” – áll az ukrán hadsereg vezérkarának május 9-i reggeli közleményében.

Korábban a főváros katonai közigazgatásának vezetője, Szerhij Popko arról számolt be, hogy a kijevi légvédelem mintegy 15 rakétát észlelt és semmisített meg a város felett.

Áldozatokról vagy károkról egyelőre nem érkezett jelentés – mondta Popko.

A Kijev elleni támadás néhány óra leforgása alatt már a második volt, előzőleg, május 8-án Oroszország 35 öngyilkos drónt és 16 rakétát lőtt ki.

Az emberéleteket is követelő rakétacsapások célkeresztjében a Harkivi, a Herszoni, a Mikolajivi és az Odesszai terület állt.

„Sajnos vannak halott és sebesült civilek is, sokemeletes épületek, magánházak és a polgári infrastruktúra elemei rongálódtak meg” – közölte a vezérkar.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester arról számolt be, hogy május 8-án éjszaka öt ember sérült meg egy dróntámadásban, épületeket és infrastruktúrát ért kár.

Ehhez kapcsolódóan: Sok orosz nyelvvizsgával próbálja elkerülni a kiutasítást Lettországban

Európa-nap

Ugyanezen a napon Zelenszkij a második világháború európai végének évfordulóját azzal ünnepelte, hogy kijelentette: országa legyőzi Oroszországot. Közben Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz zsoldoscsoport Kremlhez köthető vezetője azt állította, hogy fegyveresei előretörtek a Bahmutért folyó heves harcban.

Zelenszkij törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek arról, hogy május 9-ét nyilvánítsák hivatalosan Európa-nappá Ukrajnában, míg a győzelem napját, május 8-át „az emlékezés és a nácizmus feletti győzelem napjaként” ünnepelnék. A lépés kihívás Oroszországgal szemben, amely részben azért támadta meg Ukrajnát, hogy megakadályozza európai integrációját.

Oroszország és más volt szovjet tagköztársaságok május 9-én ünneplik a második világháború végét, míg Európa egy nappal korábban.

Párhuzam

Zelenszkij május 8-i videónyilatkozatában kijelentette, hogy az országát megszálló orosz erőket a nyugati szövetségesek segítségével győzik le, úgy, ahogy a náci Németországot győzték le a második világháborúban.

„Együtt pusztítottuk el a gonoszt, ugyanúgy, ahogy most együtt állunk ki egy hasonló gonosz ellen” – tett közvetlen utalást Oroszországra és a Moszkva által indított invázióra.

„Az egész szabad Európával együtt május 9-ét Ukrajnában Európa-napként fogjuk ünnepelni – az egyesült Európa napjaként, amelynek alapja a béke kell hogy legyen, és az is lesz; a mi Európánk napja – mondta Zelenszkij. – Ukrajna mindig is része volt, része és része lesz ennek az Európának.”

A hadszíntéren az elmúlt 24 órában 42 támadást vertek vissza az ukrán védők a donyecki Bahmut–Avgyijivka–Marjinka vonalon – közölte a hadsereg május 9-én.

A leghevesebb harcok Bahmutban és Marjinkában folynak – tette hozzá.

Prigozsin a lőszerhiányt hibáztatta azért, hogy csoportja nem tudta elfoglalni Bahmutot, és néhány nappal ezelőtt azzal fenyegetőzött, hogy kivonulnak a városból, ha hamarosan nem érkezik meg az utánpótlás.

Május 8-án közölte, hogy már több lőszert kapnak.

Parlamentből a lövészárokba – svéd politikusnő csatlakozott az ukrán hadsereghez
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:54 0:00
Készült a Reuters, az AFP és a dpa tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG