Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Washington blokkolta egy orosz oligarcha több mint egymilliárd dollárját


Szulejman Kerimov az akkor még a tulajdonában lévő Anzsi Mahacskala futballklub mérkőzésén Moszkvában
Szulejman Kerimov az akkor még a tulajdonában lévő Anzsi Mahacskala futballklub mérkőzésén Moszkvában

Az Egyesült Államok befagyasztott egy Szulejman Kerimov orosz üzletemberhez köthető, több mint egymilliárd dolláros vagyonkezelői alapot.

A washingtoni pénzügyminisztérium friss tájékoztatása szerint az oligarcha európai fedőcégeken és alapítványokon keresztül titokban pénzt csatornázott át a Heritage Trust nevű, amerikai székhelyű alapba.

Az intézkedésre mindössze néhány héttel azt követően került sor, hogy az Egyesült Államok lefoglalta Kerimov 325 millió dollár (nagyjából 124 milliárd forint) értékű szuperjachtját a Fidzsi-szigeteken.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter kijelentette: továbbra is minden eszközzel fel fognak lépni „a szankciókat elkerülni, jogtalanul szerzett vagyonukat pedig rejtegetni próbálók” ellen.

Az Egyesült Államok aktívan végre fogja hajtani az Ukrajna elleni orosz háborút finanszírozó és abból hasznot hajtó személyekkel szemben elrendelt, többoldalúan koordinált büntetőintézkedéseket – húzta alá.

Az invázió február 24-i megindítását követően a nyugati országok minden korábbinál kiterjedtebb szankciókat léptettek életbe az orosz politikai és gazdasági elit tagjai ellen.

Az amerikai pénzügyi tárca nemrégiben csatlakozott az orosz elittel, az ahhoz kötődő szereplőkkel és oligarchákkal foglalkozó nemzetközi munkacsoporthoz (REPO), amely elsősorban a Vlagyimir Putyin elnökhöz közeli személyek vagyonának lefoglalását és befagyasztását felügyeli.

Működése első száz napjában a REPO keretében mintegy harmincmilliárd dollárnyi vagyont foglaltak le a hatóságok.

Szulejman Kerimov már 2018 óta amerikai szankciók hatálya alatt áll pénzmosás gyanúja és az orosz kormányban betöltött szerepe miatt. Vállalatbirodalma főleg az orosz ásványkincsek kitermelésére és kereskedelmére alapszik.

Az oligarcha idén februárban több más orosz milliárdossal együtt nyilvánosan megjelent Putyin oldalán, amikor a hadsereg megkezdte a bevonulást Ukrajnába.

Készült az AP és az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG