Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Washington feketelistára tette Irán egész pénzügyi szektorát


Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter (archív fotó)
Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter (archív fotó)

Amerikai szankciók sújtják immár Irán szinte teljes pénzügyi szektorát. Az amerikai külügyminiszter szerint a szankciók a „rezsimre és annak korrupt tisztviselőire irányulnak”.

Washington feketelistára tette Irán pénzügyi szektorának szinte egészét. A lépés nagy csapást mér az ország gazdaságára, amelyet már eddig is megviseltek a rá kirótt amerikai szankciók.

Az október 8-i döntés következtében 18 iráni bank került feketelistára. Ezekre a bankokra eddig nem vonatkoztak Donald Trump amerikai elnök kormányának szankciói, amelyeket azután vezettek be, hogy az Egyesült Államok visszalépett a Teherán és a világhatalmak között 2015-ben kötött nukleáris egyezménytől.

Elvágják Iránt pénzügyileg

Mivel a döntés bírságot szab ki azokra a külföldi és nem iráni pénzintézetekre is, amelyek üzleti tevékenységet folytatnak a feketelistán szereplő iráni szervezetekkel, ezzel gyakorlatilag elvágják Iránt a nemzetközi pénzügyi rendszertől.

„A pénzügyi szektor azonosítása és a 18 nagy iráni bank szankcionálására irányuló mai fellépés tükrözi az amerikai dollárhoz való tiltott hozzáférés megállítására irányuló elkötelezettségünket" – jelentette ki Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter közleményében.

„Szankciós programjaink addig folytatódnak majd, amíg Irán fel nem hagy a terrorista tevékenységek támogatásával, és amíg véget nem vet nukleáris programjának” – mondta Mnuchin. - „A mai fellépés továbbra is lehetővé teszi az iráni nép humanitárius segítségét célzó ügyletek lebonyolítását.”

„Az irániak túlélik” a szankciókat

Közben Irán külügyminisztere, Mohamed Dzsavád Zarí azzal vádolja az Amerikai Egyesült Államokat, hogy Irán „maradék csatornáit” vágta el, amelyek lehetővé tették a koronavírus-világjárvány idején, hogy fizetni tudjanak az élelemért és a gyógyszerekért.

„Az irániak túlélik ezeket a legújabb kegyetlenségeket is” – írta a Twitteren.

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a szankciók 16 iráni bankot érintenek az ország pénzügyi szektorában betöltött szerepük miatt. A közleményekben leírtak szerint az egyik bank azért került feketelistára, mert kapcsolatban áll Irán hadseregével; egy másik pedig azért, mert egy olyan iráni bank tulajdonában vagy ellenőrzése alatt áll, amely maga is szankcionált.

A feketelista

Néhány intézményt már korábban megneveztek, de az október 8-i döntés már Irán teljes pénzügyi szektorára kiterjedően érint minden intézményt.

A feketelistára helyezett bankok neve megtalálható az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának weboldalán.

Azok a külföldi cégek, amelyek üzleti kapcsolatban állnak a feketelistára helyezett bankokkal, 45 napot kaptak arra, hogy felszámolják közös tevékenységeiket, mielőtt úgynevezett „másodlagos szankciókat" szabnának ki rájuk.

Az amerikai szankciók „a rezsimre és annak korrupt tisztviselőire irányulnak, akik az iráni nép vagyonát arra használták fel, hogy olyan radikális és forradalmi ügyet tápláljanak, amely elmondhatatlan szenvedést okozott a Közel-Keleten és azon túl is” - közölte az amerikai külügyminiszter közleményében.

„A gazdaságra mért nyomásgyakorlásunk addig folytatódik, amíg Irán hajlandó nem lesz lezárni a rezsim káros viselkedését célzó átfogó tárgyalásokat" - mondta Mike Pompeo.

Cikkünk a Reuters és az AP tudósításainak felhasználásával készült.
XS
SM
MD
LG