Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Washington legalább 15 százalékos globális társaságiadó-minimumot vezetne be


Janet Yellen sajtótájékoztatót tart Washingtonban 2015. december 16-án, akkor még az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnökeként
Janet Yellen sajtótájékoztatót tart Washingtonban 2015. december 16-án, akkor még az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnökeként

Az Egyesült Államok támogatná egy, legalább 15 százalékos globális társaságiadó-minimum bevezetését, így véget vetve az adókulcs folyamatos csökkentésével járó, már évtizedek óta zajló versenynek, amelynek célja a multinacionális vállalatok odacsábítása.

A kérdésről már a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), illetve a világ legnagyobb gazdaságait tömörítő G20-csoport is tárgyalt.

A társasági adó csökkentését célzó verseny „aláássa az Egyesült Államok és más országok lehetőségeit az állami bevételek növelésére, amely szükséges lenne a kritikus fontosságú beruházásokhoz”írta közleményében az amerikai pénzügyminisztérium.

„A pénzügyminisztérium azt javasolta, hogy legalább 15 százalékos legyen a globális adóminimum. Ez legyen az alap, majd továbbra is tárgyalásokat kellene folytatni annak érdekében, hogy ambiciózusabbak legyünk, és ezt magasabbra emeljük” – húzták alá.

Az OECD számításai szerint az államok évente több százmilliárd dollárt veszítenek azon, hogy a nagyvállalatok adóminimalizálási céllal – legalábbis papíron – átköltöztetik tevékenységüket egy másik, kedvezőbb adózású országba.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter előző hónapban kijelentette, hogy véget akar vetni a „lefelé tartó globális versenynek”, ami különösen a koronavírus-válság miatti hatalmas állami többletkiadások idején lenne fontos.

Nehéz lesz a kompromisszumos megoldás

Akkor 21 százalékos társasági adóminimumra tett javaslatot, amelyet például Franciaország és Németország is támogatásáról biztosított, más kormányok ugyanakkor ezt túl magasnak találták. Az OECD-ben korábban 12,5 százalékos kulcs bevezetéséről folyt a vita.

Az Egyesült Államok képviselője a nemzetközi szervezet keddi párizsi ülésén hangsúlyozta: az adóminimum „egyenlőbb versenyfeltételek mellett biztosítaná a globális gazdaság virágzását”.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a találkozót követően leszögezte, hogy a kormány nem fogadja el a globális minimumadó bevezetését, miután az Magyarországon adóemeléshez vezetne. „Senkinek nincsen joga kívülről beavatkozni a magyar adópolitikába” – fogalmazott.

A tárcavezető szerint a magyar gazdaság versenyképességének egyik legfontosabb eleme az, hogy Európában itt a legalacsonyabbak a munkát és vállalkozásokat terhelő adók.

A 9 százalékos magyar társasági adó a legalacsonyabb az Európai Unióban, de világszinten is az egyik legkisebbnek számít.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG