Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Washington szolidaritásáról biztosította a NATO-t a Moszkvával folytatott tárgyalási héten


Wendy Sherman amerikai külügyminiszter-helyettes és orosz kollégája, Szergej Rjabkov nyolcórás genfi megbeszélésük előtt 2022. január 11-én
Wendy Sherman amerikai külügyminiszter-helyettes és orosz kollégája, Szergej Rjabkov nyolcórás genfi megbeszélésük előtt 2022. január 11-én

Wendy Sherman, az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese azt mondta, tájékoztatta a NATO tisztviselőit az egy nappal korábban Oroszországgal folytatott megbeszéléseiről.

Washington biztosítani akarja az egységet szövetségeseivel az egy hétig tartó magas szintű diplomáciai tárgyalások során, amelyeket Moszkva biztonsági megállapodásra vonatkozó követelései és Ukrajna közelében végrehajtott csapatösszevonásai indokolnak.

„Tájékoztattam az Észak-atlanti Tanácsot a stratégiai stabilitási párbeszéd keretében Oroszországgal tegnap folytatott genfi megbeszélésekről” – írta Sherman január 11-i Twitter-üzenetében, miután találkozott Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral és a NATO-tagországok nagyköveteivel.

„Az Egyesült Államok elkötelezett amellett, hogy szorosan együttműködjön szövetségeseivel és partnereivel, sürgesse a deeszkalációt és reagáljon az Oroszország által okozott biztonsági válságra” – tette hozzá.

Komoly és célratörő

Sherman Genfből Brüsszelbe utazott, ahol a Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettessel folytatott nyolcórás megbeszélését komolynak és célratörőnek minősítette.

A találkozóra az ukrán határ közelében folyó orosz csapatösszevonást övező viták közepette került sor. A Nyugat attól tart, ez azt jelezheti, hogy Moszkva ukrajnai invázióra készül. Oroszország 2014-ben foglalta el és annektálta törvénytelenül az ukrán Krím félszigetet. Támogatja a szakadárokat is, akik 2014 óta harcolnak Kelet-Ukrajnában a kormányerők ellen.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy sor követelést fogalmazott meg, köztük garanciát kért arra, hogy a NATO nem terjeszkedik tovább kelet felé, olyan volt szovjet tagállamok irányába, mint Ukrajna és Georgia. A Kreml azt is szeretné elérni, hogy a szövetség vonja vissza a Kelet-Európába telepített csapatokat és fegyvereket.

Joe Biden amerikai elnök és Putyin decemberben kétszer beszélt egymással telefonon, és ez maga után vonta az Egyesült Államok, annak európai szövetségesei, Ukrajna és Oroszország tisztségviselőinek diplomáciai nagyüzemét az e heti találkozó előtt.

Ha alaptalan is az aggodalom, Washington töretlenül támogatja Kijevet

A genfi tárgyalásokat követően január 12-én Brüsszelben ülésezik a NATO–Oroszország Tanács. Az Európai Együttműködési és Biztonsági Szervezet (EBESZ) keretében külön többoldalú tárgyalásokat is tartanak január 13-án Bécsben.

Rjabkov a genfi tárgyalások után megjegyezte: biztosította Shermant arról, hogy minden alapot nélkülöz az Egyesült Államok és a NATO aggodalma az orosz csapatösszevonások miatt Ukrajna határán.

Sherman mégis külön tweetben közölte január 11-én, hogy Washington töretlenül támogatja Kijevet.

„Megerősítettük a NATO egységes megközelítését Oroszországgal szemben, egyensúlyt teremtve az elrettentés és a párbeszéd között, és hangsúlyoztuk megingathatatlan támogatásunkat Ukrajnának” – írta.

XS
SM
MD
LG