Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Washington tízmillió dollárt ajánlott fel kiberbűnözők azonosításáért


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Az Egyesült Államok tízmillió dollárt ajánlott fel annak, aki információval tud szolgálni az ország kritikus infrastruktúráját érő zsarolóvírusos kibertámadások nagy valószínűséggel oroszországi elkövetőinek azonosítása érdekében.

Az amerikai külügyminisztérium csütörtökön jelentette be, hogy kész fizetni bárkinek, aki segít az Egyesült Államokat támadó, „valamely külföldi kormány irányítása alatt álló kiberbűnözők azonosításában vagy lokalizálásában”.

A már korábban is létező, Jutalom az igazságért elnevezésű kormányzati program keretében hirdették meg a felhívást. Az érintettek biztonságának megóvása érdekében egy dark webes titkosított csatornán keresztül folyhat a kommunikáció, az érdemi információkkal szolgáló források számára van lehetőség kriptovalutás kifizetésre, illetve lakóhely-változtatásra is, mint egy tanúvédelmi programban.

Amerikai tisztségviselők szerint az utóbbi hónapokban elkövetett zsarolóvírusos támadások jelentős részét Oroszországból indították, a kiberbűnözők és a moszkvai kormány közötti kapcsolatra azonban nincsen bizonyíték. A Kreml tagadja az érintettségét.

Joe Biden amerikai elnök egy hónappal ezelőtt találkozott orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal Genfben, s már akkor felhozta a kibertámadások ügyét. Előző héten pedig telefonon sürgetett határozott fellépést a bűnözőkkel szemben, és leszögezte, hogy országa bármilyen szükséges eszközzel fel fog lépni „állampolgárainak és kritikus infrastruktúrájának megvédése érdekében".

Sűrűsödő kibertámadások

Washingtonban csütörtökön bemutattak egy új honlapot is, amelyen irányelvek olvashatók a kibertámadásokkal szembeni védelemről, illetve arról, hogy mit kell tenni, ha ilyen bekövetkezik.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium szerint tavaly nagyjából 350 millió dollárt fizettek ki kiberbűnözőknek, háromszor annyit, mint egy évvel korábban.

Az elmúlt hónapokban egy sor zsarolóvírusos támadás ért amerikai vállalatokat és szervezeteket, például az ország egyik legnagyobb üzemanyag-ellátójának számító Colonial Pipeline-t.

Két héttel ezelőtt a vélhetően orosz REvil hekkercsoport csaknem egymillió vállalat informatikai rendszerét bénította le világszerte, miután zsarolóvírussal fertőzte meg a Kaseya amerikai technológiai cég hálózatát. A bűnözők 70 millió dollár értékű kriptovalutát követeltek a végrehajtott titkosítások feloldásáért cserébe.

Készült az AFP, az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG