Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szakértő: „Washingtonban borzolja a kedélyeket a szoros kínai–magyar kapcsolat”


Hszi Csin-ping kínai elnök május 8. és 10. között Magyarországra látogat. Az egyre szorosabb gazdasági kapcsolatokat egy új magyarországi autógyár bejelentésével emelheti új szintre a két állam. De mit jelent Magyarország nyugati szövetségeseinek Hszi magyarországi látogatása?

Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke, a világ egyik legfontosabb embere Budapestre látogat. 2009-ben alelnökként már járt Magyarországon, tizenöt év elteltével, egy új hidegháborús korszak küszöbén érkezik újra. Hszi ráadásul már nem csak egy a Kínai Kommunista Párt vezetői közül: Mao Ce-tung óta az ország leghatalmasabb vezetője. A korábbi mandátumkorlátozást feloldva tavaly márciusban újabb öt évre megválasztották, miután lejárt a két ciklusra szóló megbízatása.

Hogy mit jelent Hisz Csin-ping budapesti látogatása nekünk, Kínának és nyugati szövetségi rendszerünknek, arról Matura Tamással, a Corvinus egyetem Kína-szakértőjével beszélgettünk.

Ha a YouTube-on szeretné meghallgatni a podcastot, megteheti itt:

Lejátszóban pedig itt hallgathatja meg:

Szakértő: „Washingtonban borzolja a kedélyeket a szoros kínai–magyar kapcsolat”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:29:24 0:00

Röviden a podcast tartalmából:

(1) Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány tagjai többször jártak Kínában, de eddig Hszi Csin-ping részéről viszonzatlan maradt a látogatás. A pletykák arról szóltak, hogy Hsziék már tavaly terveztek egy budapesti utat.

(2) A látogatás apropóját a Kína és Magyarország között fennálló diplomáciai kapcsolat 75. évfordulója adja, emellett sok jel utal arra, hogy Pécsett valamilyen közös bejelentést tesz Orbán Viktor és Hszi Csin-ping.

(3) Az új hidegháborús helyzetben Európa ugyan nem harmadik utas Kína-politikát folytat az Egyesült Államokhoz képest, de látszik, hogy közelebbi viszonyt próbál kialakítani Pekinggel.

Matura Tamás
Matura Tamás
  • 16x9 Image

    Kuczogi Jakab

    Kuczogi Jakab a Szabad Európa videós újságírója. 2020-ban végzett a Színház- és Filmművészet Egyetem televíziós műsorkészítő szakán, jelenleg pedig az ELTE politikatudományok szakának hallgatója. Az elmúlt években az ATV és az RTL Híradójának riportere volt. 

XS
SM
MD
LG