Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

WHO: veszélyes ősz és tél jön


Nem mutat jelentős csökkenést az új koronavírusos esetek száma. Világszerte már több, mint 42 millióan fertőződtek meg, 1 143 495-en vesztették életüket, de a valós szám ennél magasabb is lehet a Johns Hopkins Egyetem kutatása szerint.

Magyarországon 1820 embernél mutatták ki a fertőzést az elmúlt 24 órában, 38 ember pedig életét vesztette. Az igazolt koronavírusos esetek száma átlépte az 56 ezret, közülük 16 ezer fertőzöttet nyilvánítottak gyógyultnak.

Öttel nőtt a lélegeztetőgépre szoruló betegek száma egy nap alatt, összesen 205 fertőzöttet kezelnek így, kórházban összesen 2245 koronavírusos eset van.

Figyelmeztet a WHO

Ugrásszerűen megnövekedett az új koronavírus fertőzöttek száma Európában és az Egyesült Államokban, a második hullám veszélyes ősszel és téllel fenyeget.

Az Egészségügyi Világszervezet október 23-án arra figyelmeztetett, hogy a Föld északi féltekéjén élők kritikus szakaszhoz érkeztek, az elmúlt hetekben nem csak az esetszámok, hanem a kórházi ápolásra szorulók és halálos áldozatok száma is megugrott.

„Az elkövetkezendő hónapok nagyon kemények lesznek, néhány ország pedig veszélyben van” - mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

Az új koronavírusos esetek száma 10 nap alatt megkétszereződött Európában, és meghaladta a 200 ezret. Az Egyesült Államokban egy hetes átlagot vizsgálva ez a szám napi 63 ezer új eset, ráadásul rohamosan nő, megközelítve a nyári csúcsot. A Washington Egyetem előrejelzése szerint a halálos áldozatok száma februárra már elérheti az 500 ezret is, ami a jelenleginek több, mint duplája.

„Egy nagyon erős őszi/téli hullám felé tartunk” – állítja Chris Murray, a Washington Egyetem egészségstatisztikai intézetének igazgatója.

A kutató szerint az esetleges halálesetek száma 130 ezerrel is csökkenhetne, ha a lakosság 95%-a maszkot viselne.

A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint világszerte átlépte a 42 milliót a koronavírussal regisztrált betegek száma, és több mint 1,14 millióan vesztették életüket a járványban, de a valós számok ennél magasabbak is lehetnek.

Túl az 1 millió fertőzöttön a spanyolok és a franciák

Szerte Európában a kormányok többsége kétségbeesetten próbálják elkerülni a teljes lezárást, ami tavasszal csapást mért a gazdaságra, az elmúlt hetekben viszont a kórházak leterheltségének csökkentése érdekében újra kijárási korlátozásokat vezettek be.

Franciaországban a lakosság kétharmadát érintő kijárási korlátozás lépett életbe, éppen azon a napon, amikor az országban a regisztrált koronavírusos esetek száma átlépte az egymilliót.

„A járvány felgyorsult”- mondta Emmanuel Macron, francia államfő, miután egy párizsi kórházban tett látogatást. Szerinte még túl korai kijelenteni, hogy a tavaszihoz hasonló kijárási korlátozásokat vezetnének be.

A járvány első hullámában, Franciaországban 2 hónapos kijárási tilalmat rendeltek el. Macron ugyanakkor hozzátette, hogy ha a jelenlegi intézkedések nem bizonyulnak hatásosnak, további szigorításokat vezetnek be.

Spanyolországban Pedro Sánchez miniszterelnök a televízióban arra sürgette az embereket, hogy működjenek együtt a járvány megfékezésének érdekében. Kiemelte, hogy bár egymillió igazolt esetet regisztráltak, a valós szám ennél akár háromszor is nagyobb lehet a tesztelési kapacitások hiánya miatt.

Olaszországban, a járvány első hullámában leginkább sújtott országban, hétszeresére emelkedett az új fertőzöttek száma a hónap elejéhez viszonyítva. Az elmúlt 24 órában 19 143 új beteget diagnosztizáltak.

A járványtól való félelem miatt több nagyvárosban, Rómában, Milánóban és Nápolyban is kijárási tilalmat vezettek be, Campania régiója pedig arra szólította fel a városvezetőket, hogy csatlakozzanak hozzájuk és kövessék a példát.

Írország, Wales, Csehország és Szlovákia már korábban döntött a lezárásokról, előrevetítve a többi ország előtt álló lehetőségeket. Az egyelőre nem megjósolható, hogy az egyes országok meddig állnak ellen a lezárásoknak.

Politikusok karanténban

A vírus a kormányzati szintet sem kíméli, Jens Spahn német egészségügyi miniszterről október 21-én derült ki, hogy megfertőződött, Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök és kormányának három minisztere is karanténba került, ahogy Szlovákiában is több képviselőnek pozitív lett a koronavírus tesztje.

Október 20-án derült ki, hogy a magyar igazságügyi miniszter, Varga Judit is elkapta a vírust. A karanténra kötelezett politikusokról készített infografikánkat itt nézheti meg.

Egyre többen kórházban

A kórházak Európa-szerte óriási nyomás alatt állnak, még úgy is, hogy feleannyian szorulnak kórházi ellátásra, mint 6 hónappal ezelőtt. A kórházi ágyra szorulók aránya irányadó a halálesetek várható alakulásában.

„Európa számos városában az elkövetkező hetekben el fogják érni a maximális kapacitást, ez pedig nagyon aggasztó hír októberben”- mondta Maria Van Kerkhove, a WHO fertőző betegségekkel foglalkozó epidemiológusa. Az Egészségügyi Világszervezet arra figyelmeztet, hogy hamarosan nem csak a COVID- esetek,hanem az influenzás megbetegedések is nyomást mérnek a kórházakra.

XS
SM
MD
LG