Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij a G7-eknek: A háborúnak télre véget kell érnie


Ukrán katonák tankja a Donbászban 2022. június 21-én
Ukrán katonák tankja a Donbászban 2022. június 21-én

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sürgette a G7 vezetőit, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy év végére véget érjen Oroszország inváziója országa ellen. Közben az ukrán hadsereg közölte, hogy továbbra is visszatartja az orosz erőket, akik a keleti Liszicsanszk várost próbálják bekeríteni.

Zelenszkij, aki hétfőn videokapcsolaton keresztül beszélt a G7-ek németországi csúcstalálkozóján, azt mondta a csoport vezetőinek, hogy szeretné, ha a háború még a tél beállta előtt véget érne, mert azt követően a harci körülmények megnehezítenék a visszavágást csapataiknak – idézték többen is a beszédet követően a nemzetközi sajtónak.

Zelenszkij légvédelmi rendszereket, újabb szankciókat Oroszország ellen és biztonsági garanciákat is kért, amikor a bajorországi Schloss Elmauban tartott csúcstalálkozón felszólalt – közölték diplomaták, hozzátéve, hogy az ukrán vezető hangsúlyozta, hogy továbbra is súlyos büntetőintézkedéseket kell alkalmazni Oroszországgal szemben, és nem szabad csökkenteni a nyugati szövetségesek nyomását Moszkvára.

Zelenszkij segítséget kért továbbá az ukrajnai gabonaexporthoz és az újjáépítéshez – mondták.

A Fehér Ház hétfőn közölte, hogy az Egyesült Államok és G7-es szövetségesei további intézkedéseket terveznek Ukrajna támogatására és újabb szankciókat Oroszország ellen az invázió miatt.

A G7-ek várhatóan még a kedden véget érő csúcstalálkozó előtt nyilatkozatot adnak ki Ukrajna támogatásáról, amelyben újabb szankciók is szerepelnek majd.
A Fehér Ház közölte, hogy több száz magánszemély és szervezet ellen vezet be szankciót a már eddig büntetett több mint ezren felül, számos céget érintve világszerte, és több száz orosz termékre vámot vetnek ki.

Az ukrán katonai parancsnokság hétfőn közölte, hogy visszaverte az orosz támadásokat Liszicsanszktól nyugatra, ezzel megakadályozva a stratégiailag fontos donbászi város bekerítését.

„Verhnyokamjanka közelében a védelmi erők jelentős veszteségeket okoztak az ellenségnek, és visszavonulásra kényszerítették őket” – jelentette az ukrán vezérkar. Verhnyokamjanka egy fontos utánpótlási úton fekszik, mindössze néhány kilométerre nyugatra Liszicsanszktól.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk katonai közigazgatásának vezetője felszólította Liszicsanszk lakóit, hogy azonnal hagyják el Liszicsanszkot, mivel az orosz erők nagy területeket foglaltak el a városban, ahol az invázió előtt mintegy százezer ember élt.


„A végzetes orosz világ megpróbálja eltörölni a világtérképről a történelmünket azzal, hogy lerombolja a Luhanszki régió kulturális intézményeit és építészeti emlékeit” – írta Hajdaj Telegramon, azzal vádolva az orosz erőket, hogy már több mint hatvan ilyen intézményt és műemléket romboltak le a városban.

XS
SM
MD
LG