Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij az ENSZ-beszédre készül; ukrán rakéta robbant az ukrajnai piacon


Látogatók a háborús bűnök áldozatainak emlékművénél a Kijev melletti Bucsában 2023. szeptember 17-én
Látogatók a háborús bűnök áldozatainak emlékművénél a Kijev melletti Bucsában 2023. szeptember 17-én

Folytatódtak a harcok Ukrajna déli és keleti területein. Kijev azt állítja, hogy éjjel több tucat orosz drónt lőttek le országszerte. Közben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök további nemzetközi támogatást készül kérni az ENSZ Közgyűlésén.

Zelenszkij várhatóan arra használja fel a szeptember 19-én New Yorkban, a 78. ENSZ-közgyűlés előtt elmondandó beszédét, hogy katonai és egyéb hozzájárulásuk fokozására ösztönözze az Egyesült Államokat és más szövetségeseit a 18 hónapja tartó háborúban.

A hírek szerint az Egyesült Államok és többi szövetségese nyomást gyakorolt Ukrajnára annak érdekében, hogy sikereket mutasson fel, miközben bírálták az ukrán hadsereg erőfeszítéseinek ütemét az oroszok által megszállt dél- és kelet-ukrajnai területek visszafoglalására.

Zelenszkij a védelmi átalakítást, amely magában foglalta a miniszter és hat helyettese leváltását, azzal magyarázta, hogy „új megközelítésekre” van szükség Kijev négy hónapja tartó ellenoffenzívájában. A tervek szerint az ukrán elnök a héten Washingtonban magas rangú amerikai törvényhozókkal és más tisztviselőkkel találkozik.

New Yorkba érkezése után Zelenszkij ellátogatott egy kórházba, ahol súlyosan sebesült ukrán katonákat kezelnek, és néhányukat ki is tüntetett a bátorságáért.

Ehhez kapcsolódóan: Ne hagyja lélegzethez jutni Putyint – figyelmezteti a világot az ENSZ Közgyűlésére tartó ukrán elnök

Támadások Ukrajna-szerte

Ukrajnában a hadsereg vezérkara szeptember 19-i szokásos eligazításán közölte, hogy az ukrán erők támadó hadműveleteket hajtanak végre délkeleten Melitopol és keleten Bahmut környékén a terület visszafoglalása és az „új pozíciók megszilárdítása” érdekében.

Az ukrán hadsereg arról is beszámolt, hogy harminc pilóta nélküli kamikazedrónból huszonhetet megsemmisítettek az ország középső, déli és nyugati területein.

Az állítólagos orosz támadásokhoz iráni tervezésű drónokat használtak, és a Harkivi, a Krivij Rih-i, az Odesszai és a Hmelnickiji területet vették célba.

Helyi tisztségviselők szerint szeptember 19-én legalább egy robbanás volt nyugaton Lviv városában is – távol a frontvonaltól –, ennek nyomán kigyulladt egy ipari raktár.

Makszim Kozickij, a Lvivi terület kormányzója Telegramon azt írta, hogy egy férfit és egy nőt húztak ki a romok alól, a férfi „állapota súlyos”.

Később Andrij Sadovij lvivi polgármester azt mondta, hogy a raktár egyik alkalmazottjának holttestére bukkantak a romok alatt.

Közben Ukrajna és partnerországai katonai vezetői szeptember 19-én Németország nyugati részén gyűlnek össze az úgynevezett Ramstein formátum 15. találkozójára .

Ez az első találkozó, amelyen részt vesz Ukrajna új védelmi minisztere, Rusztem Umerov, akit Zelenszkij a minapi átalakítás során nevezett ki.

A The New York Times megdöbbentő jelentése

A The New York Times szeptember 18-án közzétett egy jelentést, amely bizonyítékokra hivatkozva arra utal, hogy a 18 hónapja folyó háborúban az egyik leghírhedtebb, polgári területen történt robbanást egy ukrán rakéta okozhatta, amely ahelyett hogy célba ért volna, egy nyüzsgő piacon csapódott be a kelet-ukrajnai Konsztantyinovka városában, ahol legalább tizenöt embert megölt és további harmincat megsebesített.

A jelentés „a The New York Times által összegyűjtött és elemzett bizonyítékokra” hivatkozik, „beleértve a rakéta roncsait, műholdképeket, szemtanúk beszámolóit és közösségimédia-posztokat, amelyek határozottan azt sugallják, hogy a katasztrofális csapást egy Buk kilövőrendszerrel indított ukrán légvédelmi rakéta követte el”.

XS
SM
MD
LG