Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ne hagyja lélegzethez jutni Putyint – figyelmezteti a világot az ENSZ Közgyűlésére tartó ukrán elnök


„Ott, ahol nem tudunk átjutni páncélozott járművel, repüljünk. Ha nem tudunk repülni, küldjünk drónokat. Nem szabad lélegzethez engednünk Putyint” – mondja Zelenszkij a CBS-nek adott interjúban
„Ott, ahol nem tudunk átjutni páncélozott járművel, repüljünk. Ha nem tudunk repülni, küldjünk drónokat. Nem szabad lélegzethez engednünk Putyint” – mondja Zelenszkij a CBS-nek adott interjúban

Az ukrán elnök azt mondja: országa nem adhat szünetet Vlagyimir Putyinnak. Volodimir Zelenszkij arra buzdította a világot: álljon ki az orosz elnök ellen, hogy elkerülje a harmadik világháborút.

Zelenszkij az amerikai CBS televíziónak adott interjút, miközben az Egyesült Államokba készült, ahol újabb fegyvereket kér az ellentámadáshoz a megszálló orosz csapatok kiűzésére. Azt mondta: a nyugati katonai támogatás kulcsfontosságú Ukrajna területi épségének helyreállításához.

Zelenszkij szeptember 19-én felszólal az ENSZ Közgyűlésén New Yorkban – ugyanazon a napon, amikor Joe Biden amerikai elnök is beszédet mond az évente esedékes ülésen, amelyre idén akkor kerül sor, amikor Kijev állítása szerint bizonyos sikereket ért el az oroszokkal szembeni ellentámadásban. A két vezető várhatóan két nappal később találkozik a Fehér Házban.

„Amennyire csak lehet, fel kell szabadítanunk a területünket, és előre kell lépnünk, még ha kevesebbet is, mint fél mérföld vagy száz méter, de meg kell tennünk” – mondta Zelenszkij szeptember 17-én a 60 perc című népszerű televíziós hírmagazinban sugárzott interjúban.

„Ott, ahol nem tudunk átjutni páncélozott járművel, repüljünk. Ha nem tudunk repülni, küldjünk drónokat. Nem szabad lélegzethez engednünk Putyint.”

Ukrajna szinte teljes mértékben a nyugati katonai segélyektől és felszerelésektől függ az orosz invázió elleni védekezésben, amely most közeledik a 19. hónapjához. Kijev újból sürgette az Egyesült Államokat és más szövetségeseit, hogy küldjenek nagyobb hatóerejű fegyvereket, például F–16-os vadászrepülőgépeket, amelyek akár már jövőre hadrendbe állhatnak.

Zelenszkij várhatóan arra fogja használni személyes találkozóit a világ vezetőivel, hogy támogatást gyűjtsön, és szorgalmazza fejlettebb fegyverek és lőszerek szállítását. Zelenszkij az interjúban azt mondta, hogy a modern nyugati fegyverek kulcsfontosságúak Ukrajna területi integritásának helyreállításához.

„A támogatás nemcsak a pénzről szól, hanem a technológiákról is – mondta. – Ha a nyugati országok megfelelő fegyverekkel látják el Ukrajnát holnap, higgyék el nekem, hogy helyreállítjuk területi integritásunkat, gyorsabban bármely ellentámadásnál, bármely irányban.”

Kijev júniusban indított ellentámadást Ukrajna keleti és déli részén, de erőfeszítéseit lelassították a jelentősen megerősített orosz védelmi vonalak. Az ukrán tisztviselők gyakran utasítottak vissza olyan bírálatokat, amelyek az ukrán hadsereget érték az oroszok által megszállt területek visszavételére irányuló stratégiájának üteme miatt.

Míg Washington e hónap elején túlzónak nevezte a bírálatot, mondván, hogy jelentős előrelépés történt, sokan úgy vélik: csökkenhet az Ukrajnának nyújtott segélyek támogatottsága, ha az ellentámadás nem felel meg a vele szemben támasztott magas elvárásoknak.

Ehhez kapcsolódóan: Heves harcok folynak a Kijev szerint felszabadított kelet-ukrajnai falunál

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban azt mondta, hogy a nyugati országok fegyverszállításának lassulása veszélyezteti az ellentámadást, és arra szólította fel Ukrajna partnereit, hogy küldjenek erősebb és nagyobb hatótávolságú fegyvereket az orosz erők visszaszorítására.

A 45 éves Zelenszkij azt mondta, Ukrajna hálás a támogatásért, és hozzátette: az ország nem csak azért harcol, hogy magát megvédje.

„Mit kell még tennie Ukrajnának azért, hogy mindenki érezze hatalmas hálánkat? Mi meghalunk ebben a háborúban” – mondta az interjúban, amelyet múlt héten vettek fel a kijevi elnöki irodában.

„Nézzük csak, ha Ukrajna elbukik, mi lesz tíz év múlva? Gondoljanak bele. Ha az oroszok elérik Lengyelországot, mi jön? Harmadik világháború?”

Zelenszkij megvédte azt a politikát, hogy Ukrajna olyan, Oroszországon belüli helyeket vesz célba, amelyeket országa elleni támadásokra használnak. Azt mondta, ehhez „Ukrajnának minden erkölcsi joga megvan”.

Az elmúlt hónapokban Oroszország dróntámadásokról számolt be Moszkva és más orosz területeken lévő célpontok ellen, és Ukrajnát okolta ezekért.

XS
SM
MD
LG