Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij: Az ukrán erők előrenyomulnak Donyeckben, az oroszok civileket lőnek


Ukrán tűzoltók küzdenek a lángokkal egy orosz tüzérségi támadás után Herszonban 2023. szeptember 19-én
Ukrán tűzoltók küzdenek a lángokkal egy orosz tüzérségi támadás után Herszonban 2023. szeptember 19-én

Zelenszkij elnök szerint az ukrán erők újabb területeket hódítottak vissza az orosz csapatoktól keleten, a Donyecki területen, miközben Moszkva éjjel újból ágyúzta a dél-ukrajnai Nikopolt és a Herszoni területet. Civilek sebesültek meg, házakban és infrastrukturális létesítményekben esett kár.

„Haladunk előre Donyeck irányába” – közölte Volodimir Zelenszkij katonai tisztségviselőkkel folytatott konferenciabeszélgetése után, hozzátéve, hogy tájékoztatást kapott a helyzetről a részben felszabadult déli Herszoni területről is, amelyet hónapok óta lőnek az oroszok.

„Az oroszok továbbra is terrorizálják azokat a területeket, ahová a tüzérségük el tud érni” – mondta.

Ugyancsak szeptember 27-én Olekszandr Prokugyin, a Herszoni területi regionális katonai igazgatás vezetője Telegramon közölte, hogy az elmúlt napon 12 embert sebesítettek meg orosz lövedékek a régióban.

A Nikopoli területen két ember sérült meg, miután orosz találat érte őket – tette közzé Szerhij Liszak, a Dnyipropetrovszki terület katonai közigazgatásának vezetője Telegramon szeptember 27-én.

„Éjszaka az ellenség nehéztüzérséggel lőtte Mirivszka Hromadát és magát Nikopol városát – írta Liszak, hozzátéve, hogy a két sebesült férfi közepesen súlyos állapotban van, kórházban ápolják őket. Elmondása szerint a támadásban kigyulladt egy kétszintes épületet. – A mentőosztagok eloltották a tüzet” – adta hírül.

Az ukrán hadsereg vezérkara napi frissítésében közölte, hogy az ukrán erők támadó hadműveleteket hajtanak végre keleten Bahmut városa és délen a Melitopoli terület irányában, hozzátéve, hogy összesen 26 közelharcot vívtak a frontvonalon az elmúlt 24 órában.

Ehhez kapcsolódóan: Orosz háborús bűncselekményeket azonosított az ENSZ vizsgálóbizottsága

Továbbra is célkeresztben a gabonaexport

Szeptember 26-án Oroszország ismét csapást mért az Odesszai terület gabonaexportáló létesítményeire, károk keletkeztek és emberek sebesültek meg – közölték ukrán tisztviselők.

Oleh Kiper odesszai kormányzó arról számolt be, hogy találat érte Izmajilt, az ukrán gabonaexporthoz használt két dunai kikötő egyikét, egy ellenőrző pont, tárolólétesítmények sérültek meg, több mint harminc teherautóban és személygépkocsiban esett kár. Két ember megsebesült – mondta.

Oroszország fokozta a légitámadásokat ukrán helyszínek, főként az ország gabonaexportjához szükséges infrastruktúra ellen az Odesszai terület déli részén, illetve a Mikolajivi területen.

Ukrajna annak ellenére folytatja a gabona kivitelét, hogy Oroszország júliusban kilépett az ENSZ közvetítésével létrejött megállapodásból, amely lehetővé tette a biztonságos gabonaszállítást.

Zelenszkij újabb ukrán akciókat ígért Oroszország ellen, miután múlt héten rakétacsapást mértek az orosz Fekete-tengeri Flotta főhadiszállására, és ezzel állítása szerint csaknem három tucat tisztet öltek meg, köztük a flotta legfőbb parancsnokát.

„Tisztán látjuk, hogy az Oroszországra gyakorolt nyomást mely irányokban kell megerősíteni, hogy megakadályozzuk terrorista képességeik növekedését” – mondta Zelenszkij szeptember 26-án tartott éjszakai videóbeszédében.

„A szankciók nem elegendők” – közölte.

Ehhez kapcsolódóan: Lerombolta a gabonatárolókat az Odessza elleni újabb orosz támadás

Hol van Szokolov admirális?

Még nem tudták megerősíteni Ukrajna állítását az orosz Fekete-tengeri Flotta elleni csapásról, Oroszország jóval alacsonyabb számokat tett közzé az áldozatokról a krími Szevasztopol kikötője elleni, szeptember 22-i támadást követően.

A haditengerészet parancsnoksága ellen intézett rakétacsapás volt a legújabb támadás abban az egyre merészebb sorozatban, amelyet az ukrán erők orosz hajók és fekete-tengeri létesítmények ellen követnek el. Ezek a támadások nyugati szakértők szerint drasztikusan visszavetették Oroszország haditengerészeti műveleteit a térségben.

Az ukrán különleges műveleti erők szeptember 25-i közleményében „új információkra” hivatkoztak „az ellenség veszteségeiről a különleges hadműveletben”. Azt állították, hogy 34 tiszt, köztük a flottaparancsnok vesztette életét, amikor – feltehetően brit vagy francia – cirkálórakéták találták el a szevasztopoli főhadiszállás épületét. A sebesültek száma legalább 105 – tették hozzá.

Az ukrán közlemény nem nevezte meg a haditengerészet parancsnokát. A Fekete-tengeri Flotta vezetője Viktor Szokolov admirális.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szeptember 26-án az ukrán állítást firtató újságírói kérdésre azt mondta, hogy nem nyilatkozik.

Szokolovot szeptember 26-án mutatták az orosz állami televízióban más magas rangú orosz tisztek és Szergej Sojgu védelmi miniszter társaságában egy videókonferencián, bár nem világos, hogy a felvétel mikor készült.

Moszkvai vádak a Nyugat ellen

Oroszország azzal vádolta Ukrajna nyugati szövetségeseit, hogy segítettek a Fekete-tengeri Flotta főhadiszállása elleni rakétacsapás megtervezésében és végrehajtásában.

„Kétségtelen, hogy a támadást előre megtervezték nyugati hírszerzési berendezések, NATO-műholdeszközök és felderítőgépek segítségével, és az amerikai és brit biztonsági szervek tanácsadóival szoros együttműködésben hajtották végre” – mondta Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője egy tájékoztatón.

Moszkva többször is állította, hogy az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei ténylegesen bekapcsolódtak a konfliktusba azzal, hogy fegyvereket szállítottak Ukrajnának, titkosszolgálati információkkal látták el, és segítették az orosz létesítmények elleni támadások megtervezésében.

Félezer orosz tank került ukrán kézre, és a többségét ismét bevetik
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:17 0:00
Készült az AFP, az AP, a TASZSZ és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG