Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz háborús bűncselekményeket azonosított az ENSZ vizsgálóbizottsága


Az ENSZ vizsgálóbizottságának tagjai Ukrajnában
Az ENSZ vizsgálóbizottságának tagjai Ukrajnában

A szakértői testület sok bizonyítékot talált az Ukrajnát megszálló orosz katonák súlyos jogsértéseire, egyebek mellett akár 83 éves nők brutális megkínzására és megerőszakolására, ami esetenként végül az áldozatok halálát okozta.

Az ENSZ Ukrajnával foglalkozó független nemzetközi vizsgálóbizottsága aggodalmának adott hangot az inváziós erőkkel szemben megfogalmazott népirtási vádak kapcsán is, amelyeket a tájékoztatás szerint ugyancsak vizsgálnak.

A csapat arról számolt be, hogy mindkét oldal bizonyíthatóan követett el bűncselekményeket, azonban az oroszok nagyságrendekkel többet és többfélét, mint az ukránok.

Ehhez kapcsolódóan: Hágában már készülnek az Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekményekkel kapcsolatos perekre

Erik Møse, a háború tavaly februári megindítását követően felállított testület vezetője az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén ismertette megállapításaikat, bemutatva egyes háborús bűntetteket, például jogszerűtlen robbantásos támadásokat és szexuális erőszakot.

„A bizottságot aggasztják az orosz fegyveres erők által elkövetett háborús bűncselekményekről szóló, folyamatosan érkező bizonyítékok” – mondta.

Rámutattak, hogy az orosz katonák elsősorban az ukrán hadsereg informátorainak tartott személyeket kínozzák meg, időnként elektrosokkal. „Egyes esetekben annyira brutális volt a kínzás, hogy az áldozatok halálával járt” – emelte ki a tisztségviselő.

Ehhez kapcsolódóan: Egyre gyűlnek az orosz háborús bűncselekmények bizonyítékai

Jelentésében a vizsgálóbizottság azt írta, hogy a dél-ukrajnai Herszonban a megszálló katonák számos nőt megerőszakoltak. A friss bizonyítékok szerint a legfiatalabb 19 éves, a legidősebb 83 éves volt, és sok esetben mindezt a családtagoknak is végig kellett hallgatniuk a szomszéd szobából.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának hétfői genfi ülésén az orosz kormány nem is képviseltette magát. Az ENSZ-közgyűlés tavaly megfosztotta Moszkvát a tagságától a negyvenhét államot számláló szervezetben.

Møse aláhúzta: az orosz féltől semmilyen visszajelzést nem kaptak, ezzel szemben az ukránok készek voltak az együttműködésre.

Kollégája, Pablo de Greiff úgy vélekedett: jelentősen megkönnyítené a munkájukat, ha a megszállók is információkat osztanának meg velük.

„A lehető legalaposabb szeretnénk gyakorolni pártatlanságunkat” – szögezte le.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG