Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrán elnök: Aki orosznak hiszi magát, keressen helyet Oroszországban


Az ukrán elnök a haditengerészet napján beszél Odesszában, 2021. július 4-én
Az ukrán elnök a haditengerészet napján beszél Odesszában, 2021. július 4-én

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondja, „mindent megtesz”, hogy véget vessen a háborúnak az Oroszország által támogatott szakadárokkal, de a Donyec-medencében a béke és a terület ellenőrzése „kilencven százalékban” Vlagyimir Putyin orosz elnökön áll.

Az ukrán tévének augusztus 5-én adott interjúban elmondta azt is, hogy előkészületek folynak a találkozóra az orosz vezetővel. Zelenszkij úgy fogalmazott, „tényleg azt akarja”, hogy véget érjen a konfliktus.

„Sajnos nem minden tőlem függ – közölte. – Hiszek abban, és egyáltalán nem titkolom – az Orosz Föderáció elnöke is ismeri a véleményemet –, hogy ma a siker kilencven százaléka a Donyec-medence visszatérésében, az ukrajnai békében, területeink megszállásának megszüntetésében egy személyen áll.”

Még a technikai dolgokban is vita van

Kijev és Moszkva nem tudott megegyezni az elnökök közti személyes találkozó helyszínéről és napirendjéről sem. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy Putyin kész megvitatni a kétoldalú kapcsolatokat ukrán kollégájával, de a kelet-ukrajnai helyzetet nem.

Moszkva és Kijev kapcsolata 2014 óta feszült, amikor is Oroszország annektálta az Ukrajnához tartozott Krím félszigetet, és a fegyveres szakadárok moszkvai támogatással kirobbantották a kelet-ukrajnai konfliktust, amelyben több mint 13 200 ember halt meg.

Menjenek és keressenek maguknak ott helyet!

Jelenleg a szeparatisták ellenőrzik Donyeck és Luhanszk régiók nagy területét. Moszkva következetesen tagadja a részvételét, jóllehet rengeteg a bizonyíték a szakadárok közvetlen katonai és egyéb támogatására.

A Minszkben elfogadott megállapodások sora a konfliktus megszüntetésének előkészítésére nem teljesült. „Mindig is kiálltam amellett, hogy a minszki egyezmény első pontja és minden megállapodás lényege a tűzszünet.... Abba kellene hagyni a lövöldözést, hogy beszélni lehessen. Ez tény” – mondta Zelenszkij.

Hozzátette, hogy Kelet -Ukrajna „megszállt” területei soha nem lesznek oroszok, és arra biztatja azokat az ott lakókat, akik orosznak hiszik magukat, a területet pedig Oroszország részének, hogy menjenek és „keressenek helyet maguknak Oroszországban”.

XS
SM
MD
LG