Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kelet-Ukrajnában is szavazhatnak az őszi oroszországi választáson


Az önhatalmúlag kikiáltott Luhanszki Népköztársaság egyik katonája a frontvonalon 2021. július 16-án
Az önhatalmúlag kikiáltott Luhanszki Népköztársaság egyik katonája a frontvonalon 2021. július 16-án

A közelgő oroszországi parlamenti választásokon szavazhatnak majd a Moszkva által támogatott szeparatisták ellenőrizte kelet-ukrajnai területeken élő azon személyek is, akik rendelkeznek orosz útlevéllel.

Az orosz központi választási bizottság július 20-i határozata értelmében a Donyeck és Luhanszk megyében élő jogosultaknak előre regisztrálniuk kell, hogy leadhassák voksukat az interneten a szeptember 19-i választáson.

A moszkvai belügyminisztérium májusi adatai szerint a két kelet-ukrajnai régióban 527 ezer embernek van orosz útlevele.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2019-ben írta alá a rendeletet, amely egyszerűsítette az útlevél kiadását a szóban forgó területeken élők számára. Ez éles bírálatokat váltott ki a kijevi kormány és számos nyugati ország részéről. Szerintük a lépéssel a Kreml célja Kelet-Ukrajna további destabilizálása.

A 2014 óta tartó kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban több mint 13 200 ember vesztette eddig életét.

Oroszország jelentős katonai, anyagi és politikai támogatást nyújt a szakadároknak, azonban az erről szóló bizonyítékok ellenére Moszkva határozottan tagadja, hogy érintett lenne a konfliktusban.

Oroszország 2014 márciusában bekebelezte a nemzetközi jogilag ugyancsak Ukrajnához tartozó, fekete-tengeri Krím félszigetet, miután a területen népszavazást tartottak, amelyet a világ legalább száz országa törvénytelennek tart.

Készült az MBKh Media tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG