Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij beszédet mond a G7-csúcson, közben Oroszország halálos légitámadásokat mér ukrán városokra


Füst gomolyog egy rakétacsapás után az ukrajnai Kijevben 2022. június 26-án
Füst gomolyog egy rakétacsapás után az ukrajnai Kijevben 2022. június 26-án

Volodimir Zelenszkij elnök hétfői beszédében, a G7-ek csúcstalálkozóján várhatóan felszólítja a Nyugatot, hogy küldjön még több fejlett nehézfegyvert. Oroszország közben továbbra is bombázza az ukrán városokat, újabb áldozatokat és anyagi kárt okozva.

Az ukrán katonai parancsnokság hétfő reggel közölte, hogy rakétacsapás érte a dél-ukrajnai Odessza régiót, egy nappal azután, hogy Oroszország csapásokat mért Kijevre és más ukrán városokra.

A parancsnokság szerint a hétfő reggeli rakétát egy orosz Tu–22-es stratégiai bombázóról lőtték ki. A támadásnak hat áldozata van, köztük egy gyermek. A jelentésből nem volt egyértelmű, hogy a hatóságok sérültekről vagy halálos áldozatokról számoltak be.

„A civil település lakónegyedében történt támadás több lakóházat és gazdasági épületet pusztított el mintegy ötszáz négyzetméteren” – közölte a parancsnokság, hozzátéve, hogy a tűzoltók még mindig küzdenek a lángokkal.

Vasárnap Ukrajna arról számolt be, hogy a hétvégén országszerte intenzívebbé váltak az orosz rakétatámadások, és számos régiót messze a frontvonal mögött ért találat, például Csernyihivtől kezdve Kijeven, Zsitomiron át egészen a nyugat-ukrajnai Lviv régióig.

A Kijev és az ország központi részén lévő Cserkaszi elleni vasárnapi orosz rakétatámadásokban legalább két ember meghalt és tizenegy megsebesült, köztük egy hétéves kislány, akit a romok alól húztak ki, és később további robbanásokról érkeztek jelentések. Ezek hetek óta nem látott mértékű csapások voltak mindkét város ellen.

Az újabb légitámadások azt követően történtek, hogy a hetek óta tartó súlyos harcok után Oroszország teljesen elfoglalta a keleti Luhanszk régióban lévő, szinte porig rombolt Szeverodonyecket, és most a közeli Liszicsanszkot támadja.

Az elvesztett városok visszafoglalását ígérő ukrán tisztviselők újabb fegyvereket kértek az orosz invázió elleni küzdelemhez, közben vasárnap megkezdődött a G7-ek kétnapos csúcstalálkozója, amelyen várhatóan további szankciókat jelentenek be Oroszországgal szemben.

Zelenszkij vasárnapi videójában azt mondta, hogy a fegyverszállítások késlekedése „meghívás Oroszország számára, hogy újra és újra támadjon”, ezért további fejlett légvédelmi rendszereket és újabb szankciókat kért Oroszországgal szemben.

„A partnereknek gyorsabban kell lépniük, ha tényleg partnerek, és nem megfigyelők” – fogalmazott Zelenszkij.

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko is odament az újabb rakétatámadások helyszínére a város egyik északi, történelmi részére, a Sevcsenko negyedbe, miután legalább két épületet orosz találat ért.

Klicsko azt mondta, hogy egy ember meghalt és hatan megsebesültek, köztük egy hétéves fiú, akit meg kellett műteni, de az állapota már stabil. Az édesanyja állapota sokkal súlyosabb – közölte Klicsko Telegramon.

Oroszország állítása szerint egy fegyvergyárat támadott Kijevben, és hamisnak nevezte azokat a jelentéseket, amelyek szerint lakónegyedet lőtt volna.

Az Artyom gyár volt a célpont mint katonai infrastruktúra – közölte az orosz védelmi minisztérium. A közleményben azt írták, hogy egy közeli lakóépületet egy ukrán légvédelmi rakéta talált el.

Klicsko szerint azért indította Oroszország a Kijev elleni újabb támadásokat, hogy megfélemlítse az ukránokat a kedden kezdődő, kétnapos madridi NATO-csúcstalálkozó előtt.

Mások szerint a mostani légitámadások, például az ukrán–lengyel határ közelében a müncheni G7-csúcstalálkozó idejére időzített üzenetek, ahol Ukrajnát támogató lépésekről és Oroszország elleni szankciókról tárgyalnak.

Közben az Egyesült Államok várhatóan már ezen a héten bejelenti, hogy egy fejlett, közepes és nagy hatótávolságú föld-levegő rakétavédelmi rendszert vásárolt Ukrajnának – jelentette a CNN és az AP hétfőn az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva.

Az ukrán tisztviselők a NASAMS rakétavédelmi rendszert kérték, amely több mint 160 kilométerre lévő célpontokat is képes eltalálni – mondták a források.
Washington a múlt héten további 450 millió dolláros katonai támogatást jelentett be Ukrajnának, például többszörös rakétakilövő rendszereket és más tüzérségi fegyverekhez való lőszereket adtak.

A hónap elején a Biden-kormány közölte, hogy további egymilliárd dolláros katonai segélycsomagot ad Ukrajnának, amely további tüzérségi fegyvereket, lőszert és partvédelmi rendszereket tartalmazott.

Egyre több elemző azzal számol, hogy Ukrajna keleti részén elhúzódó harcok várhatók, mindkét oldalon magas ember- és eszközveszteséggel.

A brit védelmi minisztérium hétfői hírszerzési jelentésében közölte, hogy a következő hetekben Oroszország, amely a beszámolók szerint magas veszteségeket szenvedett, nagy valószínűséggel egyre inkább a tartalékosokra támaszkodik.

A brit hírszerzés arra utalt, hogy az orosz vezetés valószínűleg továbbra is vonakodik az általános mozgósítás elrendelésétől, annak ellenére hogy folyamatos hiány van az Ukrajnában bevethető tartalékosokból.

Zelenszkij azt mondta, hogy a második világháború óta Európában zajló legnagyobb szárazföldi háború súlyos áldozatokat követel az ukránoktól, de arról beszélt, hogy végül megnyerik a háborút.

„Nem tudjuk, meddig fog tartani, hány bombázás, veszteség és erőfeszítés kell még ahhoz, hogy a győzelem láthatóvá váljon” – fogalmazott Zelenszkij.

Készült a Reuters, az AP, a dpa, a TASZSZ és az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG