Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij: Harkivban éppoly szörnyű a helyzet, mint bárhol, ahonnét Oroszország kivonult


Holttestek egy találatot kapott civil autókonvoj mellett a harkivi területen 2022. október 1-jén
Holttestek egy találatot kapott civil autókonvoj mellett a harkivi területen 2022. október 1-jén

Zelenszkij ukrán elnök ismét kizárta a tárgyalások lehetőségét Oroszországgal a háború befejezéséről, és közölte, hogy a közelmúltban felszabadult harkivi területen a helyzet ugyanolyan szörnyű, mint az orosz csapatok kivonulása után Irpinyben és Bucsában volt, ahol tömegsírokat tártak fel.

Zelenszkij október 13-án az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tagjaival online tartott kérdezz-felelek ülésen azt is elmondta, hogy országa mindössze a tíz százalékával rendelkezik annak, amire szüksége van a légvédelemnek ahhoz, hogy visszaverje az orosz légicsapásokat egy olyan héten, amikor a nyugati Lvivtől a közép-ukrajnai Kijeven keresztül az ország keleti részén fekvő Harkivig rakétaeső zúdult a városokra.

„Ma Oroszországgal nem lehet olyan a diplomácia, mint volt. Nem lehet tiszteletben tartani egy olyan ország vezetését, amelyik gyilkol, foglyokat ejt, és nem tartja tiszteletben a nemzetközi jogot” – mondta Zelenszkij.

Oroszország az elmúlt napokban rakéták tucatjaival intézett csapásokat Ukrajna ellen, és több polgári célpontot is eltalált.

A NATO védelmi miniszterei Brüsszelben tanácskoznak az Ukrajnának nyújtandó légvédelmi segélyekről, amelyekre Zelenszkij szerint szükség van ahhoz, hogy Oroszországot tárgyalóasztalhoz ültessék.

„Meg kell védenünk az égboltunkat az orosz terrortól. Ha ezt elérjük, az alapvető lépés lesz az egész háború mielőbbi befejezéséhez” – mondta.

Zelenszkij azt is közölte, hogy kormánya havonta dollármilliárdokat költ, főként a fegyveres erőkre, és kevés pénz marad az orosz rakétacsapásokban rendszeresen megrongálódó infrastruktúra helyreállítására, valamint az oktatási létesítmények és a mindennapi élet fenntartására az ukrán városokban.

Az ukrán vezető méltatta az ENSZ Közgyűlését, amiért október 12-én elítélte Oroszország lépését négy ukrán régió annektálására, hathathatós eredménynek nevezte ezt Ukrajna és veszteségnek Oroszország számára.

„Ez egyértelműen jelezte, hogy a világ most egységesen támogatja Ukrajnát” – mondta Zelenszkij.

Oroszország legutóbbi légicsapásait az ukrán csapatok hetek óta tartó ellentámadása után hajtotta végre, amelyek során hatalmas területeket foglaltak vissza a visszavonuló orosz erőktől.

Zelenszkij arról is beszélt, hogy az ukrán fegyveres erők „orosz csapatok által elkövetett háborús bűnök” bizonyítékait fedezték fel Harkiv régió néhány nemrégiben felszabadított részén.

„Az ott elkövetett bűncselekmények ugyanolyanok, mint amiket az orosz fegyveres erők a Kijevhez közeli Bucsa és Irpiny városokban követtek el” – mondta Zelenszkij.

Számos ukrán civil holttestére bukkantak Harkiv régióban a tömeges temetkezési helyeken és sírokban, miután szeptemberben az ukrán erők kiűzték onnan az orosz csapatokat.

Oroszország tagadja, hogy csapatai bármilyen bűncselekményt elkövettek volna a fegyveres erői által megszállt ukrán területeken.

Ukrán harckocsizók elfoglalták a Harkiv melletti „Moszkvát”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:07 0:00

XS
SM
MD
LG