Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij kigúnyolta a lézerfegyverekkel kapcsolatos orosz állításokat


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videokapcsolaton keresztül beszél a cannes-i filmfesztivál megnyitóján 2022. május 17-én
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videokapcsolaton keresztül beszél a cannes-i filmfesztivál megnyitóján 2022. május 17-én

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök háborús propagandának minősítette azt az orosz bejelentést, miszerint hamarosan drónok megsemmisítésére képes lézerrendszereket állítanak hadrendbe, és hangsúlyozta, hogy az ilyen állításokkal csak az eddigi katasztrofális hibákat próbálják elfedni.

Jurij Boriszov orosz miniszterelnök-helyettes szerdán arról beszélt egy konferencián, hogy Oroszország olyan lézerrendszereket fejlesztett ki, amelyek lehetővé teszik a célpontok termikus megsemmisítését, egy pilóta nélküli repülőgépet például öt kilométeres távolságból mindössze öt másodperc alatt képesek elhamvasztani.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy bevetnek-e ilyen fegyvereket Ukrajnában, Boriszov közölte: „Igen. Az első prototípusokat már használják.”

Az erről szóló jelentéseket a nagy nemzetközi hírügynökségek nem tudták megerősíteni, a rendszerről képeket sem tettek közzé, azonban Vlagyimir Putyin orosz elnök már 2018-ban azt mondta, hogy a lézerfegyverek egy titkos arzenál részét képezik.

Az eszközzel a jóval drágább légvédelmi rakétarendszereket kívánják felváltani az orosz miniszterelnök-helyettes szerint, aki egyúttal a „sorozatosan hadrendbe állított” Pereszvet lézerrendszert is méltatta, amely akár 1500 kilométeres Föld körüli pályán is képes megvakítani az ellenség hírszerző műholdjait.

Volodimir Zelenszkij úgy vélekedett, hogy a bejelentés „világosan jelzi az invázió teljes kudarcát”, és jól mutatja, hogy az orosz vezetők „félnek beismerni a legmagasabb állami és katonai szinten elkövetett katasztrofális hibákat”.

Hozzátette: Oroszországban egyfajta „csodafegyverben” bíznak.

A második világháború végén a náci Németország vezetése a fejlesztés alatt álló csodafegyverről szóló propagandahírekkel próbálta kitartásra ösztönözni a vesztésre álló haderőt. E fegyverektől várták a győzelmet, ám legtöbbjük csak prototípusként vagy túl későn készült el.

Készült az AP, az AFP, a BBC, a dpa, a Reuters és a TASZSZ tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG