Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij légvédelmi rendszereket kér a szövetségesek találkozóján


Patriot védelmi rendszer előtérben az ukrán elnökkel (fotókollázs)
Patriot védelmi rendszer előtérben az ukrán elnökkel (fotókollázs)

Az ukrán elnök pénteken további légvédelmi rendszerek küldését kérte Kijevbe az orosz légicsapások kivédéséhez. Hozzátette, hogy az amerikai segélyek szüneteltetése segített Moszkvának magához ragadni a kezdeményezést.

„Idén az orosz repülőgépek már több mint kilencezer irányított légibombát vetettek be Ukrajna ellen. Le kell lőnünk a harci repülőiket, hogy ne közelíthessék meg az állásainkat és a határainkat” – mondta Zelenszkij annak a virtuális találkozónak a kezdetén, amelyet az Egyesült Államok hívott össze az Ukrajna felfegyverzését célzó segítségről.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter elmondta, hogy a találkozón Ukrajna légvédelmi képességeiről esik szó alig néhány nappal azután, hogy a kongresszus féléves patthelyzetet követően jóváhagyta az Ukrajnának szánt, 61 milliárd dolláros segélycsomagot.

Romániában épül Európa legnagyobb légi támaszpontja
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:53 0:00

A pénteki találkozót megelőzően a Fehér Ház a hét elején úgy döntött, hogy jóváhagyja egymilliárd dollár értékű fegyver és felszerelés szállítását Ukrajnának.

Ezek a fegyverek sokféle lőszert foglalnak magukban, például légvédelmieket és nagy mennyiségű tüzérségi töltényt – amelyekre az ukrán erőknek nagy szükségük van –, valamint páncélozott járműveket és egyéb fegyvereket.

Ez a segély gyorsan eljut Ukrajnába, mert a Pentagon a saját készletéből adja, részben az európai raktáraiból.

„Amíg az amerikai támogatást biztosító döntésre vártunk, az orosz hadseregnek sikerült magához ragadnia a kezdeményezést a harctéren” – mondta Zelenszkij.

„Most nemcsak stabilizálni tudjuk a frontot, hanem előre is léphetünk a saját ukrán céljaink elérése érdekében a háborúban” – tette hozzá.

Zelenszkij szerint legalább hét Patriot rendszerre van szükség az ukrán városok védelméhez. „Sürgősen Patriot rendszerekre és rakétákra van szükségünk – mondta. – Ez az, ami most életeket menthet, és így is lesz.”

Az Egyesült Államok reméli, hogy új fegyverszállítmányai segítik majd Ukrajnát a védelem újjáépítésében és a hadsereg felszerelésében, és Kijev kilábal abból a helyzetből, amelybe az amerikai segítség elmaradása juttatta. Arra azonban nem számít, hogy Ukrajna a közeljövőben nagyszabású támadó hadműveleteket indítana az orosz erők ellen.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb okot nevezett meg Magyarország az uniós ukrán segély blokkolására

Katonai elemzők szerint a fegyverek érkezése javíthatja Kijev esélyeit arra, hogy elkerülje a jelentős orosz áttörést keleten több mint két évvel Moszkva teljes körű inváziójának kezdete után.

Az továbbra sem világos, hogy Kijev mekkora nyomást gyakorolhat Oroszországra, miután több hónapig takarékoskodnia kellett a tüzérségi lőszerekkel, mert elapadtak a készletei. Kijev a harctéren emberhiánnyal is küzd, és kérdéses, hogy erődítményei elég erősnek bizonyulnak-e a kiterjedt, ezer kilométeres frontvonal mentén.

Oroszország 2022. februári támadása óta az Egyesült Államok több mint 44 milliárd dollár értékű fegyvert, karbantartást, kiképzést és pótalkatrészt juttatott Ukrajnának.

Az Ukrajnának biztosított fegyverek között voltak Abrams M1A1 harckocsik is, Ukrajna azonban részben félretette ezeket, mert az orosz drónháború túlságosan megnehezíti, hogy ne észleljék és ne támadják meg őket – mondta két amerikai katonai tisztviselő az Associated Pressnek.

Nem mindenki örül az új mozgósítási törvénynek Ukrajnában
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:28 0:00
Készült a Reuters és az AP beszámolóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG