Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb okot nevezett meg Magyarország az uniós ukrán segély blokkolására


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter érkezik az uniós külügy- és hadügyminiszterek luxembourgi ülésére 2024. április 22-én
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter érkezik az uniós külügy- és hadügyminiszterek luxembourgi ülésére 2024. április 22-én

Összesen kétmilliárd eurót blokkol a magyar kormány abból a közös uniós forrásból, amely a tagállamok Ukrajnának juttatott fegyverszállítmányainak finanszírozására szolgál. Szijjártó Péter külügyminiszter szerint Ukrajna a Richter több készítményének is vissza akarja vonni az engedélyét, ezért blokkolják az újabb összeget.

Az Európai Békekeret a tagállamok különbefizetéseiből működik, a közös költségvetéstől függetlenül. Ebből a keretből azok a tagállamok igényelhetnek visszafizetést, akik a saját készleteikből adtak katonai eszközöket Ukrajnának. A kifizetés engedélyezéséhez a tagállamok egyhangú támogatása kell. A magyar kormány ezt blokkolja egy éve – írja a hvg.hu.

A Szabad Európa is beszámolt arról, hogy korábban azért akadályoztak meg egy ötszázmilliós lehívást, mert Ukrajna a háború nemzetközi szponzorainak listájára tette az OTP-t. Később az ukránok levették a listáról a magyar bankot, majd a listát is megszüntették, a vétó azonban maradt, mert a magyar kormány garanciát vár az ukránoktól, hogy többé nem csinálnak ilyet, de ez nem történt meg – emlékeztet a lap.

„Mindaddig, amíg nem kapunk garanciákat az ukrán féltől arra, hogy befejezik, és nem kezdik újra az Ukrajnában aktív magyar vállalatokkal szembeni boszorkányüldözést, addig nem tudunk ilyen döntésekhez hozzájárulni”mondta Szijjártó Péter a mostani, másfél milliárd eurós lehívás blokkolása után. Szijjártó szerint az ukránok tizennégy, a Richter által forgalmazott gyógyszer engedélyét akarják visszavonni, amit semmi sem indokol, a magyar gyógyszergyártó semmilyen szabályt nem szegett meg Ukrajnában, és nem sértett szankciós intézkedéseket. Az oroszországi tevékenység sem ellentétes semmilyen jogszabállyal – tette hozzá.

XS
SM
MD
LG