Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij megköszönte az F–16-osokat, Moszkva a háború eszkalációjára figyelmeztet


Zelenszkij ukrán elnök és Frederiksen dán kormányfő egy F–16-os vadászgép fedélzetén a dániai Skrydstrup légi támaszponton 2023. augusztus 20-án
Zelenszkij ukrán elnök és Frederiksen dán kormányfő egy F–16-os vadászgép fedélzetén a dániai Skrydstrup légi támaszponton 2023. augusztus 20-án

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök köszönetet mondott a dán törvényhozóknak, amiért támogatják Kijevet az orosz invázió leküzdésében. Moszkvában ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy a dán és holland döntés az F–16-os vadászrepülőgépek Ukrajnába küldéséről eszkalálhatja a háborút.

Zelenszkij augusztus 21-én Koppenhágában nyilatkozott, egy nappal azután, hogy bejelentette: Dánia jóváhagyta 19 fejlett harci repülőgép Ukrajnába küldését. Zelenszkij azt is elmondta, hogy Hollandia 42 darab F–16-os küldésébe egyezett bele, jóllehet Mark Rutte holland miniszterelnök arról beszélt, hogy országában 42 ilyen repülőgép áll rendelkezésre, de még nem döntöttek arról, hogy mindegyiket odaadományozzák-e.

Ukrajna többször is kért F–16-os vadászgépeket nyugati partnereitől. Elsőként Dánia és Hollandia válaszolt a kérésre. Kijev közölte, hogy a szovjet korszakból maradt, fogyatkozó repülőgépflottájának megerősítésére van szüksége a gépekre, miközben jelentős orosz légi fölény mellett folytatja az ellentámadást.

Augusztus 20-án Zelenszkij megköszönte Hollandiának és Dániának az F–16-osok szállítására tett ígéretét, és azt mondta: „Azon dolgozunk, hogy Ukrajnát erősebbé, az ukrán légvédelmet pedig biztonságosabbá tegyük.”

Zelenszkij augusztus 21-én a dán törvényhozókhoz fordulva arról beszélt, hogy „Oroszország összes szomszédja veszélyben van, ha Ukrajna nem győz” a Moszkva által indított, immár 18 hónapja tartó háborúban.

Ehhez kapcsolódóan: Oroszország ukrán rakétákkal támadja Ukrajnát

Zelenszkij később azt mondta Koppenhágában, amikor a szabadban összegyűlt tömegnek beszélt: „Biztosak vagyunk abban, hogy Oroszország elveszíti ezt a háborút.”

A NATO-tag Dánia és Hollandia augusztus 20-án közös közleményben jelentette be döntését F–16-osok Ukrajnának adományozásáról, de arra nem tértek ki, hogy hány repülőgépről van szó.

Dánia felvetette, hogy F–16-osait négy–hat hónapos kiképzés után, év végén adhatná át.

Amikor Zelenszkij augusztus 10-én egy holland légi bázisra látogatott, Rutte nem közölt számot és nem adott meg határidőt a szállításokra, ami arra utalhat, hogy a Hollandiában rendelkezésre álló 42 repülőgépből néhányra a kiképzéshez lesz szükség, és hogy az időzítés az ukrán legénység és infrastruktúra felkészültségétől függ.

„Az F–16-osok nem fognak most azonnal segíteni a háborús erőfeszítésekben. Ez egyébként is Hollandia hosszú távú elkötelezettsége – mondta Rutte. – Azt akarjuk, hogy a lehető leghamarabb aktívak és működőképesek legyenek. (…) Nem a következő hónapban, ez lehetetlen, de remélhetőleg utána hamarosan.”

Hollandia és Dánia egyaránt tagja annak a nyugati koalíciónak, amely először Dániában, majd Romániában képez ki ukrán pilótákat a fejlett F–16-osokra. Miközben Zelenszkij Hollandiában nem volt hajlandó megmondani, hány ukrán pilótát képeznek ki, Dánia múlt héten közölte, hogy a kiképzés ebben a hónapban indul.

Az Egyesült Államok múlt héten hatalmazta fel Dániát és Hollandiát az amerikai gyártmányú F–16-osok ukrajnai szállítására.

Ehhez kapcsolódóan: Az Egyesült Államok jóváhagyta, hogy Dánia és Hollandia F–16-osokat küldjön Ukrajnába

Augusztus 21-én Jakob Ellemann-Jensen dán védelmi miniszter azt mondta a Ritzau hírügynökségnek, hogy Kijev csak Ukrajna területén használhatja a dán és holland F–16-osokat.

„A fegyvereket azzal a feltétellel adjuk, hogy az ellenség kiűzésére használják Ukrajna területéről, és ennél nem mennek tovább – mondta Ellemann-Jensen a Ritzau hírügynökség szerint. – Ezek a feltételek, legyen szó tankokról, vadászrepülőkről vagy bármi másról.”

Oroszország augusztus 21-én mégis elítélte Dánia és Hollandia döntését a harci gépek szállításáról.

„A tény, hogy Dánia most úgy döntött: 19 darab F–16-os repülőgépet adományoz Ukrajnának, a konfliktus eszkalációjához vezet” – mondta Vlagyimir Barbin koppenhágai orosz nagykövet a Ritzau hírügynökség által idézett, augusztus 21-i nyilatkozatában.

„Azzal, hogy a mögé a feltétel mögé bújik, miszerint Ukrajnának magának kell meghatároznia a béke kondícióit, Dánia tettel és szóval arra törekszik, hogy Ukrajnának ne maradjon más választása, mint a katonai konfrontáció folytatása Oroszországgal” – mondta Barbin.

Készült az AP és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG