Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij nemzetközi vizsgálatot sürget az ukrán hadifoglyokat szállító gép lezuhanása ügyében


A repülőgép roncsai Belgorodban 2024. január 24-én
A repülőgép roncsai Belgorodban 2024. január 24-én

Oroszország a repülőgép lelövésével vádolta még Ukrajnát, de erre egyelőre semmilyen bizonyítékot nem mutattak be.

Az Il-76-os gép előző nap az oroszországi Belgorod régióban zuhant le mintegy 50 kilométerre az ukrán határtól. Moszkvai tájékoztatás szerint a fedélzeten hatvanöt ukrán hadifogoly, valamint kilenc további személy utazott.

A rabokat épp fogolycserére szállították volna. Kijev is megerősítette, hogy szerdára tervben volt ilyen, de ez nem valósult meg végül. A feltételezések szerint lelőtt teherszállítót egy másik is követte nyolcvan hadifogollyal, ezt visszafordították.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrán hadifoglyokkal a fedélzetén zuhant le egy orosz gép, nincs túlélő

Oroszország azonnal a gép lelövésével vádolta meg Ukrajnát, amit Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője „szörnyűséges tettnek” nevezett, erre vonatkozóan viszont nem mutattak be bizonyítékokat, ahogyan egyébként arra sem, hogy valóban ukrán hadifoglyok tartózkodtak a fedélzeten.

Andrej Kartapolov, az orosz parlamenti alsóház védelmi bizottságának elnöke pedig azt állította, hogy a repülőgépet nyugati gyártmányú rakéták találták el.

Orosz tájékoztatás szerint a radarok rögzítették két rakéta indítását az ukrajnai Harkivi területről, amely Belgoroddal határos.

„Szervkereskedelemmel vádoltak, és azt is mondták, hogy valójában orosz vagyok” – Hét hónap fogság után szabadult az ukrán katonaorvos
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:22 0:00

Az ukrán elnök nemzetközi vizsgálatot sürgetett az incidens ügyében, és tudatta, hogy minden adatot átadnak a nemzetközi partnereknek. Volodimir Zelenszkij azt vetette Moszkva szemére, hogy "játékot űz az ukrán foglyok életével, illetve azok szerettei és az ukrán nép érzéseivel".

„Minden tényt fel kell tárni (…) Országunk ragaszkodni fog a nemzetközi vizsgálathoz” – szögezte le.

Az ukrán katonai hírszerzés közleménye szerint az oroszok nem kérték a belgorodi légtér biztonságának szavatolására Kijevet, mint ahogy az a korábbi fogolycserék esetében történt.

Aláhúzták: az orosz vádak célja éppen a helyzet destabilizálása lehet, az Ukrajna melletti nemzetközi támogatás gyengítése.

Szakértők szerint ukrán és orosz légvédelmi rakéta is eltalálhatta a repülőgépet.

„A kivizsgálás során könnyedén meg lehet állapítani, hogy melyik rendszer lőtte ki a gépet” – jelentette ki Roman Szvitan, az ukrán légierő tartalékos ezredese.

A férfi arról számolt be, hogy ő az eddig közzétett felvételek alapján nem látott bizonyítékot arra, hogy ukrán hadifoglyokat szállított az Il-76-os.

„Egyetlen holttest sem látható” – mondta, majd úgy vélekedett, hogy ha annyi ember lett volna a gépen, mint ahogy azt az oroszok állítják, tele lenne holttestekkel a roncsok környéke.

A RIA orosz hírügynökség értesülései szerint megtalálták a repülőgép mindkét fekete dobozát, és mind a repülési paramétereket rögzítő készülék, mind a hangrögzítő jó állapotban van.

Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását kezdeményezte a történtek miatt.

XS
SM
MD
LG