Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij: Oroszország új álköztársaságokat szakítana ki Ukrajnából


Orosz tankok lőttek lakóházakat Mariupolban.
Orosz tankok lőttek lakóházakat Mariupolban.

Oroszország új „álköztársaságokat” próbál létrehozni Ukrajnában, hogy kettészakítsa országot – mondta Zelenszkij. Az ukrán elnök felszólította a megszállt Herszon lakosságát, hogy ne ismerjék el az oroszok által levezényelt államalapítást.

„A megszállók Herszon régió területén megpróbálják megismételni az álköztársaságok kialakulásának szomorú folyamatát – mondta Volodimir Zelenszkij. – Zsarolják a helyi vezetőket, nyomást gyakorolnak a képviselőkre, keresnek valakit, akit megvesztegethetnek” tette hozzá az ukrán elnök.

Herszon városából csinálhatnak új államot

Zelenszkij felszólította az érintett régiókat, köztük az orosz erők által elfoglalt Herszont, hogy emlékezzenek a donyecki és luhanszki tapasztalatokra, ahol az oroszbarát szakadárok 2014 óta harcolnak az ukrán hadsereggel. Zelenszkij elmondta azt is, hogy a 290 ezer lakosú déli város, Herszon városi tanácstagjai szombaton elutasították az új álköztársaság tervét.

„Ukrajna ki fogja állni ezt a próbát. Időre és erőre van szükségünk, hogy megtörjük a háborús gépezetet, amely a földünkre érkezett” – mondta Zelenszkij.

A február 24-én kezdődött teljes körű invázió előtt Oroszország elismerte a Donyecki Népköztársaságot és a Luhanszki Népköztársaságot. Moszkva többek között azzal indokolta a támadást, hogy meg kell védenie a szeparatista régiókat és rákényszeríteni Ukrajnát függetlenségük elismerésére.

XS
SM
MD
LG