Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zeman cseh elnök megvétózza az azonos neműek házasságát, ha a parlament ilyen törvényt fogad el


Miloš Zeman cseh elnök egy sajtótájékoztatón Belgrádban 2019. november 9-én
Miloš Zeman cseh elnök egy sajtótájékoztatón Belgrádban 2019. november 9-én

Amennyiben a parlament elfogadja, Miloš Zeman cseh elnök kész megvétózni azt a törvényt, amely engedélyezné a polgári esküvőt az azonos nemű pároknak Csehországban.

A több politikai oldalhoz tartozó képviselők által kidolgozott törvényjavaslatot kedden nyújtották be a cseh parlament alsóházának, de még nem tűzték ki a vita kezdetének időpontját.

A törvényjavaslatot határozottan ellenzi az ötpárti kormánykoalícióhoz tartozó kereszténydemokrata párt, valamint az ellenzéki, migráns- és muszlimellenes populista Szabadság és Közvetlen Demokrácia párt.

„Szeretném bejelenteni, hogy ha valóban kapok egy ilyen törvényt aláírásra, akkor megvétózom” – mondta Miloš Zeman kedden, miután találkozott magyar kollégájával, Novák Katalinnal.

Zeman megjegyezte, hogy a cseh állam már most is lehetővé teszi az azonos nemű párok számára az élettársi kapcsolatot. „De a család egy férfi és egy nő szövetsége. Pont” – tette hozzá.

Kik támogatják az azonos neműek házasságát?
Kik támogatják az azonos neműek házasságát?

A cseh elnök ismert az LMBTQ-közösségre tett becsmérlő megjegyzéseiről.

Az elnöki vétót ugyanakkor az összes alsóházi képviselő többsége felülbírálhatja. A cseh elnöki poszt nagyrészt ceremoniális tisztség.

A parlament már 2018-ban elkezdett vitázni egy hasonló jogszabályról, de a tavalyi parlamenti választások előtt nem szavaztak róla, így újra be kellett nyújtani.

Az azonos neműek házassága jelenleg világszerte mintegy harminc országban, köztük Nyugat-Európa nagy részében legális.

Csehországban a parlament 2006-ban fogadta el azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy az azonos neműek hivatalosan bejegyzett élettársi kapcsolatban éljenek, és a heteroszexuális házaspárokhoz hasonló öröklési és egészségügyi ellátási jogokkal rendelkezzenek.

A bejegyzett élettársi kapcsolat is biztosítja a házasságból eredő védelem egy részét, de sok LMBTQ-aktivista megalázó, másodrendű státusznak tartja.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG