Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zöldaktivisták megakadályozták egy orosz tankerhajó kikötését Norvégiában


A Greenpeace aktivistái a tankerhajó mellett 2022. április 25-én a norvég partoknál
A Greenpeace aktivistái a tankerhajó mellett 2022. április 25-én a norvég partoknál

A Greenpeace és az Extinction Rebellion aktivistái hétfőn megakadályozták, hogy a Novatek orosz energetikai vállalat kőolaját szállító hajó kikössön Norvégiában.

Sajtóhírek szerint a környezetvédők hozzáláncolták az egyik csónakjukat az Ust Luga nevű, hongkongi bejegyzésű tankerhez, amely jelenleg az ExxonMobil termináljának közelében horgonyzik, mintegy hetven kilométerre Oslótól.

Egyelőre sikerült megakadályozni, hogy a hajó partra tegye körülbelül 95 ezer tonnás rakományát. Az akcióban részt vevők közül többeket előállított a rendőrség.

„Az olaj nem csupán a klímaváltozásnak, hanem a háborúknak és a konfliktusoknak is az egyik gyökere. Megdöbbentő, hogy Norvégia szabadkikötőként üzemel az orosz kőolaj számára, amelyből Putyin a háborúját finanszírozza, mint tudjuk” – írta közleményében a helyi Greenpeace vezetője.

A szervezet hétfőn felszólította a norvég kormányt az orosz szénhidrogének importjának betiltására, és kiemelte, hogy az amerikai ExxonMobil tulajdonában lévő Esso Norwaynek fel kellene mondania minden meglévő szerződését Oroszországgal az ukrajnai háború miatt.

Utóbbi vállalat erre reagálva közölte, hogy még az invázió megindítását megelőzően állapodtak meg az olajvásárlásról, és nem terveznek további hasonló ügyleteket.

„Az Esso Norway teljes mértékben eleget tesz minden norvég szankciónak, támogatjuk az összehangolt nemzetközi erőfeszítéseket annak érdekében, hogy véget vessünk az indokolatlan orosz támadásnak” – hangsúlyozták.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG