Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zöld jelzést adott az Erasmus-pernek az Európai Unió Bírósága


A bírói testület, amely tavaly május óta a kereset befogadhatóságát vizsgálta, megerősítette a Népszavának, hogy két hete befogadhatónak minősítették.

Hat magyar egyetem tavaly májusban beperelte az EU Tanácsot a 2022 decemberében hozott határozata miatt. Ebben ugyanis az uniós testület megtiltotta, hogy az Európai Unió mindaddig szerződést kössön az alapítványi formában működő magyarországi intézményekkel, amíg a magyar kormány nem szünteti meg az ilyen intézmények kuratóriumaira jellemző összeférhetetlenséget.

Ehhez kapcsolódóan: Radó Péter: Semmit sem garantál a kormánytagok távozása az egyetemi alapítványokból

A tilalom lényegében ideiglenes kirekesztésüket jelenti az Erasmus+ oktatási csereprogramból és a Horizont Európa kutatási-fejlesztési programból – írja a Népszava.

A folyamatos egyeztetések ellenére a feleknek másfél éve nem sikerült megállapodniuk.

Érzékeltetésül, hogy mekkora összegekről van szó, a G7 tavaly júniusban azt írta, hogy a Horizont Európa programból másfél év alatt 60,6 millió euró érkezett Magyarországra, kétszáz megállapodást írtak alá magyar kutatókkal, míg az alapítványi egyetemekre tízmillió euró fölötti összeg érkezett a kifizetésstopig.

Ehhez kapcsolódóan: Új magyar találmány az Erasmus mínusz program

Merkely Béla, a pert indító hat egyetem egyike, a Semmelweis rektora korábban elmondta a Népszavának, hogy az Európai Unió Bírósága befogadta a keresetet, ezt most az uniós testület is megerősítette. A per valószínűleg másfél-két évig fog tartani. Merkely Béla ugyanakkor abban bízik, hogy az alperes EU Tanács még az év vége előtt visszalép a pertől. Volt már erre példa, de a lapnak nyilatkozó szakértő szerint nagy tétekben nem érdemes erre fogadni.

Természetesen ha az Orbán-kormány az év vége előtt végrehajtja a brüsszeli kéréseket, és a felsőoktatási intézmények ismét szerződhetnek az EU-val, a per okafogyottá válik.

Mint arról korábban a Szabad Európa is írt, az egyeztetések során az Európai Bizottságnál az a benyomás alakult ki, hogy az Orbán-kormány részéről hiányzott a politikai akarat a megállapodáshoz, így több hónap alatt sem sikerült megnyugtatóan rendezni azt a kérdést, hogy kik és milyen feltételek mellett lehetnek a közalapítványi kuratóriumok tagjai.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG