Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zöld jelzést kapott a horvát euró az Európai Parlamenttől


Euró és kuna bankjegyek a Horvát Nemzeti Bankban, Zágráb, 2019. május 21.
Euró és kuna bankjegyek a Horvát Nemzeti Bankban, Zágráb, 2019. május 21.

A képviselők kedden kedvezően értékelték Horvátország törekvését, hogy 2023. január 1-jétől az eurózóna legújabb tagja legyen.

Az Európai Parlament 539 igen, 45 nem szavazattal és 48 tartózkodás mellett elfogadta a román Siegfried Mureșan jelentését, mely szerint Horvátország teljesítette az euró 2023. január 1-jei bevezetéséhez szükséges összes kritériumot.

A jelentés megjegyzi: annak ellenére, hogy Horvátország felkészültségét a COVID-19 világjárvány, a magas infláció és Oroszország Ukrajna elleni háborúja közepette értékelték, Horvátország továbbra is készen áll az euró bevezetésére.

Az EP-képviselők azt is megállapítják, hogy Horvátországban már magasabb az árkonvergencia szintje, mint az euróövezet többi tagállamában volt az euró bevezetésekor. Ennek ellenére az Európai Parlament kitartó erőfeszítéseket vár a horvát kormánytól a további árkonvergencia biztosítása érdekében, és azt, hogy az euró bevezetése ne vezessen mesterséges áremelésekhez.

A helyes döntés

„A horvát kormány által az elmúlt években végrehajtott reformok megerősítették a gazdaságot, és előkészítették az utat Horvátország csatlakozásához a közös valutához. Nyilvánvaló, hogy az euróövezeti taggá válás a helyes döntés az ország, a vállalkozások és a polgárok, valamint a gazdaság különböző ágazatai, például a turizmus számára" – mondta a jelentéstevő, Siegfried Mureșan.

"Az, hogy Horvátország 20. tagként csatlakozik az eurózónához az Európai Uniónak is jót tesz: megmutatja a közös valutánkba vetett bizalmat, annak életképességét "- tette hozzá.

Az EP euró-munkacsoportjának elnöke, a portugál Margarida Marques a következőképpen vélekedett:

"Horvátország 2023-as csatlakozása a közös valutához az első jelentős európai integrációs folyamat a Brexit óta, és az euró további bővítését jelzi a balkáni térségben. Amikor az európai értékeket kihívás elé állítják határainkon, ez az egység, a további integráció és hozzájárulás jele az euró megerősödéséhez globális valutaként. Az euró horvátországi bevezetése azt mutatja, hogy a közös valuta ösztönző és szilárd projekt, amely nagyobb biztonságot és stabilitást garantál a polgárok számára."

Következő lépések

Az Európai Parlament véleményét eljuttatják az eurózóna tagállamaihoz, amelyek véglegesen szabaddá tehetik az utat az euró bevezetéséhez Horvátországban.

Készült az Európai Parlament híroldalának tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG