Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A zuglói alpolgármesterek megvizsgálnák Tóth Csaba embereinek szerepét a kerületben


Tóth Csaba itt még kampányol
Tóth Csaba itt még kampányol

Lehet-e alpolgármester vagy átláthatósági biztos az, aki egy százmilliós telekügylet főszereplője, amelynek célja a valódi tulajdonviszonyok elrejtése lehet? Az MSZP-s polgármester nem lát problémát, az alpolgármesterek viszont igen.

„Az ellenzéki összefogás által képviselt testületnek meg kell beszélnie és át kell gondolnia a kialakult helyzet kapcsán, hogy szükséges-e intézkedést tenni. Erről muszáj lesz egyeztetni a koalíciós partnerekkel, ezt biztosan kezdeményezni fogjuk.” Ezt Rózsa András, Zugló momentumos alpolgármestere mondta a Szabad Európának, amikor arról érdeklődtünk, felülvizsgálják-e azoknak a kerületi megbízatásait, akik érintettek Tóth Csaba telekügyletében.

Tóth telekügye
A Hadházy Ákos által nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint Tóth Csaba cége 2013-ban kölcsönadott 111,2 millió forintot egy vállalatnak, amely továbbadhatta egy alapítványnak. Hadházy szerint tehát Tóth 111,2 milliója egy olyan alapítványhoz kerülhetett, amelyből az egy fővárosi gyártelepet vásárolt. Az alapítványt ráadásul három olyan ember vezeti, aki Tóth bizalmasának tekinthető, és jelenleg is kapcsolatban áll Zuglóval. Ők Hajdú Flórián, a kerület szocialista alpolgármestere, Békefi László, a kerület átláthatósági biztosa, valamint Funtig Zoltán, akinek ügyvédi irodáját a parkolási díjak behajtásával bízta meg Zugló.

„Békefi László kapcsán még biztosan lesznek kérdések. Nem csak arra gondolok, hogy átláthatósági biztosként részt vehet-e egy ilyen konstrukcióban. Az is kérdés, hogy egyébként átláthatósági biztosként milyen munkát végzett, mert a munkájának eredményét eddig nem láttuk” – fogalmazott Rózsa.

Szabó Rebeka, a kerület párbeszédes alpolgármestere a Szabad Európának azt mondta, az alpolgármestert és az átláthatósági biztost is a polgármester nevezte ki, így sorsukról is ő dönthet hivatalosan. „De legalább az átláthatósági biztossal kapcsolatban felmerülnek kérdések egy ilyen ügy után”, fogalmazott Szabó, aki további részleteket nem tudott mondani, mert a pártban még nem született döntés ezzel kapcsolatban.

A kerület DK-s alpolgármesterét, Horváth Zsoltot nem sikerült elérnünk.

Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere hétfőn azt mondta a Szabad Európának, hogy a Tóth Csabával kapcsolatos ügyekben „egyelőre csak részleteket látunk, a teljes ügyet nem látjuk. A telekügylet kapcsán egyelőre nem derült ki, hogy jogszerűtlen lett volna, annak jogszerűségét nem is vitatja senki.” A polgármester szerint a valódi kérdés inkább az, hogy Tóth Csaba vagy családja cége legálisan szerezte-e meg azt a 111,2 millió forintot, amelyből megvalósulhatott az ingatlanvásárlás. „Ezt ma még nem tudjuk megállapítani” – tette hozzá Horváth.

A polgármester szerint – túl azon, hogy Tóth rendelkezhetett-e a 111,2 millióval legálisan – csupán az ügy „morális oldalát vitatják egyesek”.

„Majd ha tisztázni lehet ezt a kérdést, akkor megfontolom, milyen lépéseket teszek. Amíg ebben az ügyben semmilyen tisztázás, csak politikai sárdobálás történik, nekem mint polgármesternek nincs lehetőségem arra, hogy nyomozati tevékenységet folytassak és az érintettek szerepét feltárjam.” Horváth szerint neki polgármesterként nincs semmilyen eszköze a vizsgálódásra. Amikor felvetettük, hogy létre lehetne hozni vizsgálóbizottságot, vagy esetleg az MSZP-n belül is lehetne vizsgálódni, Horváth úgy reagált: „Nem az a kérdés, hogy hol lehet vizsgálódni, hanem hogy hol lehet minden részletre kiterjedően megismerni az igazságot egy ilyen ügyben.” Mivel Horváth szerint egy vizsgálóbizottságnak nincsenek meg a nyomozati jogkörei, ezért az csak politikai tevékenységet végezhet. „Valódi eszköze a nyomozó hatóságoknak van, döntést a bíróságok hozhatnak. Az önkormányzatnak nincsenek hasonló jogkörei.

„Abban egyetértek a polgármester úrral, hogy ha törvénysértés nem történt, akkor közvetlen jogi következményei nem lehetnek az ügynek, de az ügy etikai, erkölcsi kérdéseit át kell gondolnunk és ki kell vizsgálnunk” – mondta Rózsa András, aki az előválasztás utánra ígért részleteket.

Tóth lemondott a jelöltségről

A szocialista Tóth Csaba hétfői rendkívüli sajtótájékoztatóján jelentette be lemondását. „Nekem erre a politikai mocsárra semmi szükségem” – fogalmazott Tóth. Az MSZP–Párbeszéd zuglói jelöltje mögül azután hátráltak ki az ellenzéki pártok – az MSZP kivételével –, miután Hadházy Ákos (Tóth zuglói ellenfele, akit a Momentum és a Kétfarkú Kutya Párt támogat) egy olyan ügyet tárt fel, amely bizonyíthatja, hogy Tóthnak eltitkolt vagyona van.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG