Az orosz belügyminisztérium is kihallgatná Navalnijt

Németország moszkvai nagykövete, Geza Andreas von Geyr bemegy az orosz külügyminisztériumba. 2020. szeptember 9.

Berlinben hallgatná ki az orosz belügy Alekszej Navalnijt. A német fél szerint ők még nem kaptak hivatalos megkeresést az ügyben.

Az orosz ellenzéki politikust Berlinben kezelik. A német kormányszóvivő állítása szerint ők még nem kaptak hivatalos megkeresést Alekszej Navalnij kihallgatásával kapcsolatban.

Az orosz fél - a belügyminisztérium szibériai szövetségi körzetének közlekedésrendészeti parancsnoksága - viszont azt állítja, hogy kéréssel fordult a német hatóságokhoz, hogy részt vehessen a Kreml 44 éves kritikusának ügyében indítandó nyomozásban.

A német orvosok álláspontja szemben áll az oroszokéval, ez utóbbiak ugyanis azt közölték, hogy nem találtak mérgezésre utaló jelet. Az orosz hatóságok erre hivatkozva eddig nem indítottak büntetőeljárást.

Az oroszok rekonstruálták a történteket

A szibériai közlekedési rendőrség szeptember 11-i nyilatkozatában közölte, hogy rekonstruálták a történteket, amelynek során megállapították, hogy Navalnij harapnivalókat és italokat fogyasztott a Xander Hotelben és a Velvet étteremben, valamint egy lakásban találkozott híveivel Tomszkban. A hatóságok átvizsgálták a tomszki repülőtéren azt a kávézót is, ahol az ellenzéki vezető a gép felszállása előtt teázott.

Kihallgatták az aktivista öt társát is, és egy kísérője, Marina Pevcsih állítólag nem válaszolt a kérdésekre. A közlemény szerint a rendőrség jelenleg azon dolgozik, hogy felkutassa Navalnij utastársait, akikkel együtt utazott a Moszkvába tartó gép fedélzetén.

A Kreml szerint Berlin nem adott betekintést

A Kreml hangsúlyozta, hogy Berlin nem volt hajlandó betekintést biztosítani azokba az orvosi leletekbe, amelyek kimutatták a novicsok jelenlétét. A német védelmi minisztérium közölte, hogy az adatokat a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet rendelkezésére bocsátották.

Moszkva ENSZ-nagykövete szeptember 10-én továbbra is azt állította, hogy nincs ok vizsgálatot indítani. „Az orvosaink, akik nem mellesleg megmentették Navalnijt, nem találtak vegyi fegyverre utaló nyomot. Németországtól sem kaptunk olyan bizonyítékot, ami arra a következtetésre vezetne, hogy előre megfontolt szándékkal, bűncselekményt követtek volna el”- mondta Vaszilij Nebenzya.

Az orosz államot terheli a felelősség?

A korrupcióellenes aktivista a szibériai Tomszk városából repült volna Moszkvába, de a fedélzeten rosszul lett, a gép kényszerleszállást hajtott végre Omszk városában. A legnagyobb omszki kórház toxikológiai osztályára szállították, és rögtön atropint, az egyik leghatásosabb idegméreg-ellenszert adták be neki, majd később egy berlini klinikára vitték át, és később bizonyítékot találtak arra, hogy Navalnij szervezetében a szovjet idegméreg nyomai találhatók. A Kreml továbbra is tagadja a mérgezést, illetve azt, hogy bármi köze lenne a történtekhez.

Orosz emberijogi aktivisták és ellenzéki politikusok, valamint Navalnij rokonai és munkatársai szerint viszont a novicsok használata azt bizonyítja, hogy az orosz államot terheli a felelősség. Több nyugati politikus is osztja az álláspontot, szerintük a mérgezést megrendelésre követték el, ezért felszólították Moszkvát, hogy bizonyítsa ártatlanságát.