A csecsen vezér apjának dicső életrajza immár kötelező olvasmány az iskolákban

Ahmed Kadirov (balra) és fia, Ramzan 2004 márciusában szülőfalujukban

2019 márciusában szokatlan fordulatot vett a tekintélyelvű csecsen vezető, Ramzan Kadirov alkotmánynapi beszéde: a Trónok harca című népszerű sorozathoz hasonlította a orosz tagköztársaság kilencvenes és kétezres évek eleji viharos történelmét.

Csecsenföldet bandák és királyságok szabdalták darabokra – mondta. Ezek egymás torkának estek az Oroszországtól való de facto függetlenség rövid időszaka alatt. Aki rendet teremtett a káoszban, az apja, Ahmad Kadirov (aki viszont véres merénylet áldozata lett) volt.

A fiatalabb Kadirov azt is hozzátette, hogy az iskolásoknak apja életéről és tetteiről kellene tanulniuk.

„Ha a tanárok a kezdetektől, az óvodától kezdve egy-két-három-öt percet azzal töltenének, hogy elmesélnék azt az utat, amin keresztül eljutottunk oda, ami most van, megértenék” – mondta.

Az idei tanévben megvalósult Kadirov álma. A csecsen állami televízió beszámolója szerint a középiskolások számára kötelező olvasmány lett Ahmed Kadirov életrajza, A fényben fürdő út, amely immár „kiegészítő anyag, az orosz történelem-tananyag része”. A média szerint a könyv „Ahmed Kadirov politikai és szellemi örökségét” mutatja be.

2021. október 5. Emberek sétálnak az Ahmed Kadirov-mecset közelében a Groznij város napja alkalmából rendezett ünnepségek idején

Az új tankönyv a legújabb megnyilvánulása a Kadirov családot övező intenzív személyi kultusznak, amely a köztársaságban rátelepedett a közbeszédre.

Csecsenföldön már több mint háromszáz utcát neveztek el Ahmed Kadirovról. Ezenkívül a főváros, Groznij főterét és mecsetjét, Csecsenföld állami egyetemét, iskolákat, intézeteket, óvodákat, egy nemzetőrségi ezredet, egy várost, egy focicsapatot és harcművészeti klubokat is.

Az Ahmed Kadirov jótékonysági alapítványt a Kadirov család kenőpénzalapjaként jellemezték, amelyet a köztársaság polgárai kénytelenek támogatni. 2020-ban Ramzan Kadirov elrendelte, hogy a csecsen gyermekközpontokból és játszóterekről távolítsák el az amerikai képregények szuperhőseinek képeit, és helyükre az apja és a régió más „igazi hőseinek” portréit tegyék.

„Igazi hősök”

Ahmed Kadirov az első csecsen háború idején, a kilencvenes évek közepén Oroszország ellen harcoló szeparatista, a két háború közötti de facto függetlenségi időszakban a köztársaság főmuftija volt. Az 1999-ben kezdődő második csecsen háború idején átállt a másik oldalra, és Moszkvát támogatta. 2000 júliusában a régió tényleges vezetője, 2003. október 5-én pedig hivatalosan Csecsenföld elnöke lett.

Kevesebb mint egy évvel később, 2004. május 9-én azonban meggyilkolták egy terroristamerényletben, miközben Groznijban a győzelem napját ünnepelte. Az akkor 28 éves Ramzan Kadirov volt apja biztonsági főnöke. Vlagyimir Putyin orosz elnök 2007-ben, nem sokkal azután, hogy elérte a szükséges harmincéves kort, a fiatalabb Kadirovot nevezte ki elnöknek, aki azóta is Putyin támogatásával irányítja a régiót.

2021. október 5. Ramzan Kadirov csecsen köztársasági vezető a beiktatási ünnepségén. Kadirovot – aki 2007 óta vezeti Csecsenföldet – 2021 szeptemberében újraválasztották köztársasági elnöknek

A Fényben fürdő út című könyv első számú szerzője Amrudi Edilov rendőr őrnagy. A társszerzők között van Tamara Elbuzdukajeva, a grozniji Nemzeti Múzeum igazgatója és Ruszlan Alhanov, a köztársaság belügyminisztere.

Edilov ugyanazon a településen született, ahonnan Kadirov is származik. Csentorojt 2019-ben Ahmad Kadirov tiszteletére Ahmad-Jurtra neveztek át.

Edilov 2018-ban kezdte meteorszerű karrierjét a rendőrségnél, 2020 decemberében még hadnagy volt, a múlt hónapban őrnaggyá léptették elő.

Edilov édesapja 2015-től ez év elejéig regionális ingatlanügyi miniszterhelyettesként szolgált, és a tagköztársaság építkezéseit felügyelte. Jelenleg a csecsen parlamentben képviselőként és az építési és lakásügyi bizottság elnökeként tevékenykedik. Edilov unokatestvére, Abdul-Kerim Edilov egykori harcművész, jelenleg Ramzan Kadirov kabinetfőnöke tíz évig Kadirov fiainak magántanára volt.

Edilov rokonai közé tartozik még az Ahmat atlétikai klub főigazgatója (aki egyben a Csecsen Ökölvívó-szövetség vezetője is), egy közlekedési rendőr alezredes, egy egészségügyiminiszter-helyettes és a Csecsen Biztonsági Tanács egyik vezető munkatársa.

Hűségvállalás

Egy gudermeszi iskola oktatási programjának igazgatója a megtorlástól való félelmében névtelenül nyilatkozott a Szabad Európának. Azt mondta: a kormány már régóta próbálja beépíteni az oktatási anyagba a Kadirov-féle személyi kultusz elemeit. A Fényben fürdőző út a legújabb mérföldkő ebben az erőfeszítésben.

Elmondta, hogy az iskoláknak rendszeresen esszé- és plakátversenyeket kell szervezniük Kadirovval és családjával kapcsolatos témákban. A tanároknak és az iskolai adminisztrátoroknak hozzá kell szólniuk a Kadirov és belső köre által a közösségi médiában közzétett posztokhoz.

„Nem elég csak kommentet írni, képernyőfotót kell készítenünk és elküldenünk az adminisztrációnak, hogy megmutassuk a munkánk eredményét” – mondta a forrás.

Emberek vonulnak Groznijban Ahmed Kadirov és fia, Ramzan képével 2016. január 22-én

Szeptemberben a kormány pályázatot hirdetett Ahmad Kadirov, felesége, Ajmana Kadirova és Ramzan Kadirov portréjának elkészítésére. A nyerteseknek fejenként ötszázezer rubelt (6800 dollárt) ajánlottak fel, amelyet az Ahmad Kadirov Alapítvány biztosított.

Muhamad Abdurahmanov, a svédországi székhelyű Vayfond csecsen emberi jogi csoport szóvivője szerint Ramzan Kadirov személyi kultuszt teremtett maga és családja körül, hogy megijessze az embereket.

„Nem tudnak a tényekre támaszkodni, ezért a hatalomra támaszkodnak – mondta Abdurahmanov. – Pontosan úgy, mint a szovjet alapító, Vlagyimir Lenin és a szovjet diktátor, Joszif Sztálin idejében.”

Aszlan Murtazalijev, az Európai Csecsenek Gyűlésének vezetője szerint a Kadirovok kultusza kísérlet arra, hogy „igazolják magukat és elfedjék a bűneiket”.

Ramzan Kadirovot mind Oroszországban, mind külföldön széles körben bírálták az állítólagos emberi jogi visszaélésekért, beleértve az emberrablásokat, kínzásokat, bírósági eljárás nélküli kivégzéseket, a politikai és személyes ellenségek meggyilkolását, valamint a homoszexuálisok és más kisebbségek üldözését.

Írta Robert Coalson, a Szabad Európa észak-kaukázusi szolgálatának munkatársa Pjotr Szevrjuk jelentése alapján.