A háború és a következményei

Mark Goncsaruk, egy kijevi kisfiú sírja el magát, miközben családjával az ukrán–lengyel határ felé utazik, amikor arról beszél a Reuters tudósítójának, hogy hátra kellett hagyniuk az apját

Tizedik napja tart Ukrajna orosz inváziója, amely elől már egymillió ukrán menekült el és amely ellen világszerte tiltakoztak. Még Oroszországban is, ahol ezért több ezer demonstrálót őrizetbe vettek a rendőrök. Moszkva közben atommal fenyegeti a világot. Sok anya Oroszországban azt sem tudja, hogy háborúba ment a fia.

Szentpétervártól Szibériáig több mint ötven orosz városban tiltakoztak Ukrajna katonai inváziója ellen. A rendőrség február 27-én lecsapott a demonstrálókra, és egy jogvédő csoport szerint több mint 2700 embert vett őrizetbe.

Your browser doesn’t support HTML5

A háború ellen tüntettek Oroszországban Szentpétervártól Szibériáig

Brazíliától Japánig, Angliától Indiáig világszerte több tízezren vonultak utcára múlt hét szombaton is, hogy kifejezzék szolidaritásukat Ukrajnával és felemeljék a szavukat az orosz invázió ellen. Budapesten az orosz nagykövetség előtt és a Hősök terén demonstráltak.

Világszerte tüntettek Ukrajna orosz inváziója ellen

Közben már több száznál jár a háború civil áldozatainak száma. Köztük sok gyerek is van. „Bárcsak meghalna ez a szemét” – fakadt ki egy ukrán orvos az orosz elnökre, miután súlyos sérülésekkel kórházba szállítottak egy hatéves kislányt az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolban, akinek az életét minden erőfeszítésük ellenére sem tudták megmenteni az orvosok. Figyelem, felkavaró tartalom!

Your browser doesn’t support HTML5

Putyin halálát kívánta, miközben megpróbálta megmenteni egy kislány életét

Kijevet az orosz offenzíva kezdetétől rakétákkal támadják az orosz csapatok. Sok civil a kijevi metróállomásokon keres menedéket, mások elhagyták a várost, de vannak, akik saját kezükkel próbálják meg eltakarítani a törmeléket.

Kiégett lakóházak, lezuhant repülő, civil sebesültek – Fotók Ukrajnából

Eddig több mint egymillióan menekültek el az ukrajnai háború elől. Még múlt héten jártunk a beregsurányi átkelőhelyen, akkor nagy volt a nyugalom. A legtöbben egy szál bőrönddel érkeztek. A közlekedési dugók és az üzemanyaghiány miatt az emberek gyalogosan keltek útra. A hadköteles korú, tehát 18 és 60 év közötti férfiakat már nem engedték ki Ukrajnából, ha nem volt náluk magyar útlevél.

Your browser doesn’t support HTML5

Főként nők, idősek és gyerekek jönnek át a határon

Orbán Viktor miniszterelnök is ellátogatott a beregsurányi határátkelőhelyre, és megerősítette, hogy Magyarország támogatni fog minden EU-s szankciót Oroszország ellen. Azt is mondta, hogy Magyarország a segítségnyújtáskor nem fogja mérlegelni, hogy a határon átjövő férfiak a frontszolgálat elől menekülnek-e.

Your browser doesn’t support HTML5

Orbán: nem fogjuk blokkolni a szankciókat

Az ENSZ nemzetközi gyermekjogi alapja, az UNICEF szerint az elmúlt héten mintegy félmillió gyermek kényszerült elhagyni otthonát Ukrajnában az orosz invázió miatt, és ezt „példátlan mértékűnek és gyorsaságúnak” nevezte. „Ha az erőszak nem szűnik meg, még sok-sok gyerek lesz kénytelen elhagyni országát nagyon rövid időn belül – mondta pénteken James Elder, az UNICEF szóvivője.​ –Attól tartunk, hogy még sokan meghalnak közülük” – tette hozzá.

Szabad állampolgárokból menekültek lettek: meddig tart a búcsú?

Itthon nem csak a háború ellen tiltakoztak. Többezres tömeg gyűlt össze a Clark Ádám téren szerdán, a Nemzetközi Beruházási Bank előtt, eredetileg azért, hogy a „kémbank” távozását követeljék az országból. Az újabb uniós szankciók értelmében a banknak mennie kell, így a tüntetők és a felszólalók a háború és a Putyin-párti politika végét követelték.

Your browser doesn’t support HTML5

"Nagyon komolyan veszi a boom szót a boomerben" – háború-ellenes tüntetés a kémbank előtt

Mintha a populista politikusok munkafüzetét követné a magyar kormányfő az orosz invázió után kialakult helyzetben szemérmetlenül végrehajtott 180 fokos fordulataival – mondja elemzőnk. Amint agresszor lesz egyik, a keleti nyitással célzott szövetségese, rögtön kompetens és nyugodt vezető képét mutatja a béke oldalára állva. A keleti partnerek érdekeit támogató európai politikáját feladva egy éjszaka alatt lesz az EU és a NATO döntéseinek feltétlen támogatója, a migránsellenes retorikát pedig határszemlék és menekülteket befogadó kormányrendeletek váltják fel, mondta el Ruff Bálint kommunikációs és kampányszakértő podcastunkban.

Your browser doesn’t support HTML5

Orbán három háborúja – Kampányelemzés Ukrajna orosz lerohanása után

Putyin múlt hét vasárnap a nyugati szankciókra hivatkozva elrendelte az orosz nukleáris erők fokozott készültségbe helyezését. A világ összes nukleáris robbanófejének kilencven százaléka Oroszország és az Egyesült Államok birtokában van.